Consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, a declarat, luni, într-un interviu acordat News.ro, că ordinul privind numirea directorilor unităţilor de învăţământ prin derogare este un "semnal extrem de negativ" în sistem, fiind răsplătiţi cei care au dovedit că nu au avut performanţe, iar măsura a fost luată şi ca urmare a "presiunii" venite din partea foştilor directori, care şi-au pierdut posturile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prin această derogare în bloc, practic inspectorii pot delega aceiaşi directori pe post, chiar dacă ei nu au luat concursul sau nu s-au prezentat. De ce nu este bine ce se întâmplă: persoanele care nu au promovat concursul sunt dovedit nepotrivite pentru funcţia respectivă şi în România discutăm mult despre calitatea educaţiei, despre cât de nepotrivită este pe alocuri infrastructura şcolară. Cred că este absolut necesar să avem directori competenţi şi independenţi", a spus Ligia Deca.

Ea afirmă că la baza schimbării metodologiei stă şi o "presiune" venită din rândul foştilor directori, care fie au ratat examenele, fie nu s-au prezentat, dar au dorit să revină la conducerea unităţilor şcolare.

"Era o presiune care venea din zona persoanelor care se aflau în situaţia pe care o invocă această derogare, cei care nu au promovat, foşti directori, sau care nu s-au prezentat la concurs. Sunt câteva sute de persoane în această situaţie. Sunt şi o serie de alţi factori, de tipul inspectoratelor care găsesc o soluţie relativ facilă printr-o astfel de derogare", a spus consilierul de stat.

Ligia Deca afirmă că măsura este "un semnal extrem de negativ", pentru că îi răsplăteşte pe cei care nu performează. "Avem şi o problemă care ţine de cum se simt cei care au muncit, au promovat concursul pe merit şi văd că, în ciuda acestor strădanii, cei care fie nu s-au prezentat, fie nu au luat concursul, până la urmă primesc acelaşi lucru, un post de director", a spus ea.

Consilierul preşedintelui Iohannis a spus că au existat anul trecut şi cazuri de inspectori şcolari care nu au trimis Ministerului Educaţiei în termen modificările ce vor fi aduse în rândul directorilor şi directorilor adjuncţi, ceea ce arată că inspectorii au aşteptat să vadă cum vor fi modificate regulile.

"Este poate relevant că la finalul anului trecut ministrul Educaţiei a desemnat chiar o comisie de disciplină pentru cazul unui inspector care a refuzat să transmită listele cu nominalizările de directori, tocmai în această idee de a aştepta această amânare, această modificare a metodologiei", a spus ea.

Mai mult, ar exista şi riscul ca directori numiţi prin derogare pe criterii de competenţă să fie la rândul lor schimbaţi cu foşti directori care nu au promovat examenul.

"Avem undeva o situaţie prin care ne este clar că nu există nicio altă persoană care ar putea să îndeplinească această funcţie? Eu nu am văzut această situaţie, nu ştim câţi sunt, dacă sunt mai ales în zonele rurale sau sunt concentraţi în zonele urbane. (...) Mă întreb de ce s-a recurs la o astfel de măsură şi dacă ea va avea ca şi consecinţă modificarea unor nominalizări deja făcute de către inspectori, care au respectat metodologia. Dacă aceste nominalizări nu au fost transmise la Minister, oare ele vor fi schimbate?", a spus Ligia Deca.

Ea afirmă că Preşedinţia va cere Ministerului Educaţiei o hartă a acestor nominalizări.

"Asta oricum intenţionam să facem, să avem un dialog şi să solicităm o astfel de evidenţă vizavi de cazurile în care această regulă iniţială nu va fi aplicată, numai că trebuie să înţelegem ceva: odată ce regula dispare, odată ce acel paragraf dispare, va fi destul de greu de văzut acolo unde putea fi şi altfel", a explicat Ligia Deca.

Consilierul de stat a subliniat că astfel de numiri nu trebuie făcute din rândul celor care au dovedit că nu respectă criteriile profesionale, pentru că "descurajează" profesionalismul în sistem şi pe viitor.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori. Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.