Consilierul de stat pentru educaţie Ligia Deca a declarat, joi, la Europa FM, că susţine organizarea concursului pentru directori de şcoli, având în vedere că ultimul a avut loc acum 8 ani, şi nu este de acord ca acesta să fie amânat pentru vacanţa de vară, fiind nevoie de respectarea calendarului deja discutat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"De opt ani nu a mai existat un concurs pentru directori. Este clar că avem nevoie de unul. Cred că un concurs este preferabil situaţiei de delegare care se întâmplă acum. Ştiu că există îngrijorări referitoare la perioadă şi de timpul scurt", a spus Ligia Deca, la interviurile Europa FM.

Ea a precizat că organizarea concursurilor în timpul verii, aşa cum vrea PSD, nu ar fi oportună şi ar fi nevoie ca metodologia şi calendarul deja discutat la nivelul Ministerului Sănătăţii să fie respectat.

"Mai cred că varianta cu organizarea lor în vacanţa de vară, invocând că acolo este mai multă linişte, nu este una neapărat realistă, pentru că în vacanţa de vară organizăm două sesiuni de bacalaureat, evaluarea naţională, pregătirea anului şcolar, deci nu ştiu în ce măsură e mai liberă", a spus consilierul de stat.

Ligia Deca a precizat că ştie că există şi solicitări din partea asociaţiilor profesorilor şi a sindicatelor pe tema metodologiei, dar discuţiile continuă la nivelul ministerului, fiind posibile "mici ajustări" cu privire la concurs.

"Profesionalizarea managementului şcolar este un lucru pe care ni-l dorim cu toţii şi pe care şi preşedintele României l-a susţinut în repetate rânduri", a completat ea.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat că nu va fi oprit concursul pentru directori, organizat de minister, şi a spus că iniţiativa din Senat pentru amânarea examenului pare o continuare a unei politici de subordonare a şcolilor unor interese de partid. Ministrul a precizat că se va adresa autorităţilor statului în cazul în care profesorii sunt împiedicaţi,"sub diferite metode", să se înscrie la concurs.

"Am fost foarte surprins, chiar şocat când am văzut această reacţie adversă faţă de concurs. Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă în România un sistem de importanţa educaţiei, un sistem social care să însemne ceva pentru viaţa României de astăzi şi în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Faptul că atât de mulţi politicieni, faptul că atât de mulţi oameni din sistemul educaţiei au această reacţie cred că este şi rezultatul a multor ani, cel puţin opt ani în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce priveşte conducerea şcolilor, a liceelor în general", a spus Mircea Dumitru.

Ministrul a susţinut că este normal ca o dată la patru ani să fie organizat concursul pentru ocuparea posturilor de directori în învăţământul preuniversitar

MENCS scoate la concurs 6.545 de posturi de directori, dintre care pentru unităţi de învăţământ preşcolar - 800 de posturi, pentru şcoli - 4,955, pentru licee - 585, pentru palate şi cluburi ale copiilor, 203. În ceea ce priveşte posturile de directori adjuncţi, sunt scoase la concurs 2.500 de astfel de poziţii, dintre care, pentru şcoli - 1969, pentru licee - 497, pentru palate şi cluburi ale copiilor  - 36. Numărul total de posturi scoase la concurs este de 9.047.

Senatorul PNL Dănuţ Mihai a cerut, luni, în plenul Senatului, înlocuirea social-democratei Ecaterinei Andronescu din comisia de învăţământ în urma scandalului legat de amendamentul apărut la o iniţiativă legislativă, prin care se amână concursul pentru posturile de directori în şcoli, PNL acuzând-o pe aceasta că este ”principalul regizor” al introducerii acestui amendament.

Raportul Comisiei de Învăţământ apare semnat de către preşedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD), şi de către secretarul Dumitru Oprea (PNL). Însă acesta din urmă reclamă faptul că semnătura care a apărut pe raport nu îi aparţine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.