Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, ridică problema condiţiilor în care lucrează medicii în spitale, arătând că empatia este esenţială în actul medical, dar subliniind că o infrastructură medicală precară nu permite desfăşurarea unui act medical de calitate. Medicul vorbeşte şi despre lipsa de respect pe care unii manageri de spitale o arată faţă de medici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Un medic, când ajunge undeva, are nevoie de respect. Respectul colegilor şi respectul conducerii. Cunosc spitale unde conducerea îi spune medicului: tu, ATI-ist, faci gardă de chirurgie, tu, hematolog, faci gardă de UPU. Adică aici este o lipsă totală de respect. Deci îl obligă pe medic să facă gardă într-o altă specialitate. Normal că medicul va fugi. Dar avem şi spitale de succes (...) şi ar trebui să preluăm din experienţa acestor spitale de succes, să vedem cum au reuşit să devină locuri atractive”, a afirmat Daniel Coriu, luni seară, la Medika Tv.
 
El a explicat că un studiu legat de motivele pentru care medicii părăsesc România, realizat în urmă cu câteva luni, arată că principalul motiv îl reprezintă condiţiile în care ei lucrează. 
 
”Pe primul loc se află condiţiile de muncă, infrastructura medicală precară, infrastructură medicală care nu permite desfăşurarea unui act medical de calitate, nu permite asigurarea... ceea ce numim noi siguranţa condiţiilor pentru pacient. Locul doi: lipsa respectului social. Şi abia pe locul trei veniturile şi alte cauze. Deci primele două cauze sunt cauze care ţin de sistem şi pot fi rezolvate. Pentru că, sigur, noi vorbim de empatie. Empatia, în actul medical, este absolut esenţială. Dar nu e totul. De fapt, empatia poate să fie oferită atunci când spitalul, locul de muncă, oferă infrastructura medicală corectă. Nu poţi să oferi empatie în condiţiile în care eu nu am nimic. Trebuie, cumva, să fii empatic, să te implici emoţional şi acest lucru îl facem, dar dacă infrastructura medicală nu permite un act de calitate, atunci avem o mare problemă”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.