Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, anunţă un proiect de ordonanţă care prevede posibilitatea majorării numărului de paturi din spitalele private în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. El explică faptul că plafonul de creştere, de zece procente, se calculează „treptat şi fundamentat”, raportat la numărul de paturi care sunt în contract cu Casa, nu se adaugă acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Obiectivul măsurii, care este o plafonare – un concept nou de altfel  - obiectivul măsurii este menţinerea accesului asiguraţilor la servicii de spitalizare gratuite. Prin gratuite mă refer la fără plata contribuţiei personale. Măsura în sine pune o limită superioară a numărului de paturi care pot fi contractate către furnizorii privaţi, pornind de la o bază. Baza este numărul de paturi contractate către furnizorii privaţi la 31 decembrie 2020. Acestui număr i se pune o limită de 10%. Această limită de 10% este gândită să se materializeze potenţial până la finalul anului 2022. Ce înseamnă asta? La nivel naţional, aproximativ 5% dintre paturile de spital din România sunt în sectorul privat, 95% sunt în sectorul public. O limită de 10% a creşterii se aplică procentului de 5%, astfel încât la finalul anului 2022, numărul de paturi contractate cu furnizorii privaţi nu poate fi mai mare de aproximativ 5.5%. acesta este principiul. Interpretarea greşită este că la 5% se vor mai adăuga 10% şi uite aşa, peste noapte vor rezulta 15% din totalul paturilor mutate dintr-o parte în alta. Nu vorbim despre aşa ceva”, a declarat Adrian Gheorghe joi după amiază, într-o conferinţă de presă. 
Acesta a menţionat că există în proiectul de act normativ criterii care stau la baza modificării numărului de paturi, ţinându-se cont de necesarul de specialităţi medicale neacoperite, în teritoriu, dar şi de protejarea asiguratului şi prioritizarea accesului la servicii medicale gratuite.
„Este greu de conceput perspectiva care a fost vehiculată zilele acestea că,  dintr-o dată, din pix, vor fi mutate nişte paturi. Nu este vorba de aşa ceva”, adaugă preşedintele CNAS. 
El admite, răspunzând unei întrebări, că numărul de paturi care vor intra în contract cu Casele de Asigurări şi cel din spitalele publice va rămâne acelaşi. 
„Acesta este principiul prevăzut de Ordonanţă în acest moment. Practic, dacă se va materializa măcar o parte din această creştere, asta de face în interiorul planului de paturi care include public şi privat. Deci o creştere de 0,1% în public atragere o scădere de 0,1% în privat şi invers. Însă totul depinde şi de numărul de paturi care se actualizează la un interval”, a explicat şeful CNAS.
Potrivit acestuia, numărul total de paturi de spitale în contract cu CNAS în prezent este de aproximativ 120.000, cumulat în spitalele publice şi private.
Adrian Gheorghe mai spune că tarifele decontate spitalelor nu au fost actualizate cu inflaţia de cinci ani.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.