Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii în Educaţie, a transmis, miercuri seară, o scrisoare deschisă în care îi cere ministrului Educaţiei să iniţieze un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care directorii de şcoli să fie numiţi prin decizie a consiliilor profesorale, şi nu de consiliile de administraţie ale şcolii pentru că această metodă poate duce la trucarea concursurilor şi la politizarea acestor funcţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii în Educaţie, Gheorghe Rădulescu, arată în scrisoarea deschisă că, în prezent, directorii grădiniţelor, şcolilor şi liceelor sunt aleşi în urma concursurilor organizate de consiliile de administraţie ale şcolii.

"Este cunoscut faptul că, în aceste consilii, şcoala nu are majoritate, iar trucarea concursurilor de acest tip este mult mai facilă decât cele anterioare şi va duce din nou la politizarea acestor funcţii”, scrie profesorul Gheorghe Rădulescu.

Rădulescu susţine că singura soluţie pentru a depolitiza managementul unităţilor de învăţământ este alegerea directorului prin votul consiliilor profesorale care asigură, în mare parte, autonomia şcolară

"Acest lucru a mai fost înaintat spre dezbatere Parlamentului, dar a rămas în stadiul de proiect”, mai scrie Rădulescu.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a scris, sâmbătă, pe contul său de Facebook, un mesaj în care le atrage atenţia inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor de şcoli trebuie să ţină cont exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză.

"Am primit, în ultimele zile, mai multe sesizări referitoare la modul în care, în unele judeţe, se petrec numirile prin detaşare ale directorilor de şcoli. Atrag atenţia tuturor inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor trebuie să ţină seama exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză. Nu voi ezita să trimit Corpul de control pentru a verifica sesizările primite şi să iau măsuri ferme în situaţiile în care inspectorii şcolari numesc directorii pe alte criterii", spune Mircea Dumitru.

El precizează că în cel mai scurt timp vor începe concursurile pentru directorii de unităţi de învăţământ, astfel încât "să se pună capăt practicilor care, an de an, au afectat profund şcoala".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.