Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, vineri, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Federaţiilor sindicale din sănătate, parte a dialogului social deschis de Guvern cu domeniul social. Discuţiile s-au axat asupra legislaţiei privind salarizarea personalului din sectorul de sănătate, modalitatea de calcul şi acordarea unor sporuri şi drepturi salariale pentru unele categorii din acest sector, precum şi finanţarea cursurilor de pregătire profesională continuă pentru personalul medical, a transmis Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, un punct important al discuţiei s-a referit la pachetul de măsuri guvernamentale pentru gestionarea crizei energetice, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Conform sursei citate, prim-ministrul a arătat că aceste măsuri sunt menite să sprijine cetăţenii, indiferent de domeniul social în care lucrează, precum şi sectoarele economice de efectele creşterii preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Pe lângă măsurile aflate acum în aplicare, începând cu 1 februarie Guvernul va veni cu noi măsuri de atenuare a efectelor crizei energetice, al căror impact, pentru lunile februarie şi martie,  va fi unul semnificativ.

”Guvernul este deschis dialogului social şi suntem aici pentru a găsi împreună soluţii. Avem două puncte comune de la care plecăm: interesul de a găsi cele mai potrivite răspunsuri la problemele pe care le semnalaţi şi recunoştinţa faţă de efortul pe care îl face sistemul medical în contextul crizei sanitare”, a transmis prim-ministrul.

Şeful Executivului a menţionat că în această perspectivă a fost luată decizia de a asigura în bugetul pentru anul în curs fondurile necesare pentru majorarea salariilor angajaţilor din sănătate cu ¼ din din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

De asemenea, primul-ministru a punctat faptul că, pe termen scurt, la nivelul ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor fi analizate propunerile celor două federaţii sindicale cu privire modificarea legii salarizării – Legea-cadru nr. 153/2017, în sensul eliminării inechităţilor. În acest context, vor fi analizate problemele semnalate de sindicatele din sănătate cu privire la aplicarea creşterii salariale de ¼ din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021 şi pentru personalul TESA din sistem. De asemenea, se va analiza modalitatea de calcul pentru unele sporuri salariale aplicate personalului medical, astfel încât să se asigure aplicarea corectă a legii, în condiţiile resurselor bugetare actuale.

Guvernul s-a angajat prin Programul de Guvernare ca în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului să prezinte un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017, mai indică sursa menţionată.

Conform comunicatul de presă, pe termen mediu şi lung, premierul şi reprezentanţii Guvernului au arătat că este avută în vedere reforma legii salarizării, angajament asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din sănătate au apreciat deschiderea Guvernului la dialog şi interesul pentru găsirea soluţiilor la problemele sociale semnalate. Consultările vor continua la nivelul ministerelor de linie atât pentru soluţionarea aspectelor legate de salarizare, cât şi pentru identificarea de oportunităţi de a finanţa prin PNRR cursuri de formare profesională continua pentru cadrele medicale.

La întâlnire, au mai participat, din partea Guvernului ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul de stat în  Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Cristian Vasilcoiu, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

Din partea Federaţiei Sanitas din România au participat preşedintele Leonard-Sorin Bărăscu şi vicepreşedintele Iulian Pope. De asemenea, din partea Federaţiei Solidaritatea Sanitară din România au participat co-preşedinte, Celmare Lidia şi manager Rotilă Viorel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.