Premierul Dacian Cioloş a confirmat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Executivul va discuta un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru majorarea salariilor bugetarilor din a doua parte a acestui an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi o să avem o primă discuţie pe un proiect de OUG pe care ni-l putem asuma noi, ca Guvern, şi care vine cu ideea unei corectări imediate a disfuncţionalităţilor care au venit pe fondul salariului minim şi al comprimării claselor salariale în jumătatea inferioară a grilei de salarizare. Obiectivul este să aplicăm acest proiect de ordonanţă de urgenţă încă din a doua jumătate a acestui an şi în cursul anului viitor”, a spus premierul.

Dacian Cioloş a precizat că aceste corecturi care vor fi făcute de către Guvern se vor baza pe resursele disponibile în acest moment, aplicarea fiind limitată până în 2017, inclusiv. OUG se va aplica începând cu a două jumătate a anului.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Premierul a spus că acest proiect este necesar atât pentru rezolvarea problemelor de echitate din sistem, cât şi pe cele privind "legalitatea".

"Sunt situaţii în care funcţionari care, asumând aceeaşi responsabilitate, au salarii diferite, merg în justiţie şi câştigă tocmai pentru că este o abordare incorectă", a spus acesta.

Proiectul de Ordonanţă va fi discutat în şedinţa de miercuri, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, după discuţii cu partenerii sociali. Ministrul Muncii, Ana Costea, va începe discuţiile cu sindicatele încă din cursul zilei de miercuri.

Surse ministeriale declaraseră anterior pentru News.ro că ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, prezintă miercuri în Guvern un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind majorări salariale pentru aproape toate clasele de salarizare, începând din luna septembrie, astfel încât să se elimine inechităţile apărute în ultimii ani din cauza neaplicării Legii salarizării.

Potrivit surselor citate, ministrul Muncii va prezenta proiectul de OUG în şedinţa de Guvern de miercuri, documentul urmând să se aplice din luna august, pentru a permite majorări salariale în sistemul bugetar începând din septembrie.

Proiectul de OUG prevede majorări pentru aproape toate clasele de salarizare, creşteri mai importante urmând să fie acordate pentru salariile mai mici.

Documentul ar fi fost iniţiat pentru echilibrarea veniturilor pe aceleaşi funcţii, mai ales că există deja un număr important de bugetari care au dat în judecată Guvernul pentru inechităţile existente în sistemul de salarizare.

Totodată, eliminarea măcar parţială a inechităţilor ar pregăti şi aplicarea noii Legi a salarizării. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.