Echipe medicale complexe au prelevat organe de la doi pacienţi aflaţi în moarte cerebrală, la Iaşi şi Oradea, iar opt pacienţi au beneficiat de transplant de ficat, rinichi şi cornee.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La Iaşi şi Oradea, două familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor oameni bucuria vieţii. Două vieţi frânte, pentru care medicii nu au mai putut face nimic, au adus viaţă altor semeni necunoscuţi. Prin generozitatea lor, aceste familii au făcut posibil ca alţi oameni să primească o şansă la o viaţă mai bună”, a transmis, marţi seară, Agenţia Naţională de Transplant.

Sursa citată a precizat că gestul acestor familii a mobilizat imediat echipele de medici şi asistenţi

”Ştafeta pentru viaţă a început duminică, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi - Pagina Oficială, acolo unde, familia unui pacient, declarat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe. De la începutul acestui an, la Iaşi s-au realizat 5 interevnţii de prelevare organe şi ţesuturi”, a mai precizat sursa citată.

Potrivit agenţiei, intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” Iaşi – pentru ficat şi Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon” Iaşi - pentru rinichi. Mobilizarea echipelor medicale a fost promptă şi realizată, ca de obicei, cu precizie aproape matematică, astfel încât gestul familiei să nu fie în zadar.

”În zorii zilei de luni, la Oradea, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, s-a desfăşurat o altă intervenţie de prelevare organe şi ţesuturi (cornee), fiind cea de-a 33-a la nivel naţional. Generozitatea familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală şi efortul colectiv al echipei ATI şi de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor au facut posibil ca moartea să poată fi tranformată în viaţă pentru alţi oameni”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit acesteia, intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Institutului Clinic Fundeni pentru ficat şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca pentru rinichi. Corneea a fost prelevată de echipa Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de chirurgi şi anestezişti din cadrul centrelor de transplant care, cu multă măiestrie şi pricepere, au redat viaţa pacienţilor a căror unică şansă este un transplant.

”Astfel, 2 pacienţi pot spune că “s-au născut a doua oară” datorită intrevenţiilor de transplant hepatic realizate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon" Iaşi şi la Institutul Clinic Fundeni. Alţi 4 pacienţi vor avea o viaţă mai bună datorită transplanturilor renale, realizate de profesioniştii de la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi şi Institutul Clinic de Urologie şi Tranplant Renal - ICUTR Cluj Napoca. Încă 2 pacienţi îşi vor recăpăta vederea în urma transplanturilor de cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti”, a mai transmis instituţia.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.