Prefectul de Bucureşti Gheorghe Cojanu a anunţat că duminică va avea loc o şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă care va aproba locul în care vor fi carantinaţi muncitorii din India de la şantierul din Sectorul 4 din Capitală care sunt infectaţi cu noul coronavirus. El a adăugat că angajatorul va veni cu o lista personalului şi atunci se va vedea dacă toţi lucrătorii sunt indieni sau şi de alte naţionalităţi. Acesta a precizat că deja a trimis adrese la Direcţia Generală pentru Imigrări, la Inspectoratul Teritorial pentru Muncă, la Direcţia de Sănătate Publică pentru a fi începute anchete pe alte şantiere de construcţii din oraş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu, locul îl avem, doar că CMSU va aproba unde vor fi carantinaţi aceşti muncitori din India. Până la această oră noi ştim că sunt indieni, dar după ce angajatorul ne va aduce lista oficială cu angajaţii, e aşteptat într-o jumătate de oră să ne aducă acea lista, dar până la acel moment toţi sunt indieni. Deocamdată nu luăm alte decizii. Şantierul va fi izolat pentru a fi igienizat şi decontaminat, de aceea este probabil această nedumerire a persoanelor că nu au posibilitatea să intre. Autorităţile de la faţa locului o fac spre binele lor. Cum să intre într-o baracă să filmeze, când acolo e COVID-19, în unele dintre ele, unde au fost depistaţi cei 32 de pacienţi”, a declarat Gheorghe Cojanu, duminică la Digi 24, întrebat despre subiect.

Întrebat dacă vor fi demarate controale şi pe alte şantiere din Capitală, acesta a spus că deja au fost trimise adrese în acest sens către instituţiile abilitate.

„Desigur. Noi deja am trimis adrese la Direcţia Generală pentru Imigrări, la Inspectoratul Teritorial pentru Muncă, la Direcţia de Sănătate Publică să se facă anchete. Dar vreau să accentuez ceva – Direcţia Generală de Imigrari ar trebui să ştie în orice moment orice cetăţean extracomunitar unde se află pe teritoriul ţării, chiar dacă el se mută de la un şantier la altul, trebuie să aibă o evidenţă foarte clară unde se află acel muncitor. Vom desfăşura, prin componentele de concentrate, în speţă prin ITM, vom face controale ca să vedem unde sunt aceşti muncitori şi în ce condiţii trăiesc şi muncesc. Noi le-am trimis adrese. Mâine vom primi probabil răspunsul şi vom vedea ce controale a făcut ITM şi ce inadvertenţe de genul celor sesizate mai înainte, adică nişte condiţii de lucru şi de cazare inadecvate”, a completat Cojanu.

Prefectul de Bucureşti a adăugat că deocamdată nu se pune problema extinderii zonei de carantină în afara şantierului de construcţii din Sectorul 4, unde au fost descoperiţi muncitorii infectaţi.

„Nu se pune problema deocamdată să extindem zona de carantină în afara şantierului. Vă daţi seama că lucrul acesta s-a întâmplat între ei. Oricum răspunsul îl poate da numai DSP. Vor face ancheta, vor vedea care sunt contacţi şi ei vor da rezultatele. În funcţie de aceasta, reacţia noastră va fi promptă”, a conchis Cojanu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a declarat că 32 de muncitori au fost confirmaţi pozitiv. Ei sunt din India, stau de un an în ţară şi lucreaxă la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial din Sectorul 4 al Capitalei, a adăugat Arafat. El a precizat că starea de sănătate a muncitorilor este bună, unii prezintă simptome uşoare. Aceştia au fost dus cu un autocar al ISU, la Spitalul Babeş în principal şi la Matei Balş.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a anunţat că muncitorii indieni care lucrează la o companie privată de construcţii din Bucureşti şi care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 vor beneficia de îngrijiri medicale în spitale, iar cei asimptomatici vor fi carantinaţi într-o clădire pe care primăria o pune la dispoziţie în astfel de situaţii. Ea a adăugat că a discutat cu Daniel Băluţă, cu subprefectul, directorul general al ASSMB, managerul Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş şi garantează că sunt suficiente locuri atât pentru internare, cât şi pentru izolare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.