Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a solicitat Administraţiei Canalelor Navigabile realizarea cât mai rapidă a expertizei în cazul aluncării de teren din comuna Cumpăna pentru a se stabili dacă este nevoie şi de evacuarea altor persoane. Prefectul reclamă că, în lipsa expertizei, ”oamenii trăiesc într-o incertitudine totală”, cu riscul unei alunecări iminente pentru că nu se cunoaşte aria aflată în pericol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Silviu Coşa a declarat, vineri, pentru News.ro, că expertiza trebuie realizată de Administraţia Canalelor Navigabile (ACN) cea care se ocupă şi de lucrările de întărire a malurilor în zona surpată din Cumpăna. 
 
”Expertiza a fost pusă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în sarcina celor de la ACN într-o şedinţă care a avut loc la sfârşitul anului trecut. Ulterior, pentru că a fost făcută incomplet, am solicitat tot prin intermediul CJSU completarea ei şi a trecut de la ultima solicitare mai bine de o lună, iar în total mai bine de trei luni”, a explicat Silviu Coşa. 
 
El a menţiont că expertiza respectivă urmează să stabilească dacă este necesară şi evacuarea altor familii în cazul în care există pericolul unor alunecări de teren şi alte zone de pe malul Canalului  Dunăre – Marea Neagră. 
 
“Sunt instalate toate echipamentele necesare expertizei aşteptăm şi noi un rezultat preliminar pentru că e destul e complicat fie să hotărâm că nu e necesară extinderea perimetrului de siguranţă şi să extindem într-un mod artificial şi fără expertiză la bază acest perimetru de siguranţă şi să mai trebuiască să mai evacuăm 50-100 de case cu familiile respective ceea ce ar crea şi o problemă socială. Aşteptăm rezultatul expertizei”, a explicat prefectul Constanţei.
 
El a menţionat că în prezent lucrările pentru întărirea malului în zona deja afectată sunt oprite din motive financiare. 
 
De asemenea, într-o postare pe Facebook, prefectul a afirmat că în zonă este vorba despre ”o alunecar de teren iminntă”. 
 
”Oare chiar este cazul să evacuăm mai multe case din Cumpăna, aflate în calea unei alunecări de teren iminente, pentru că nu avem parte de o analiză în detaliu şi nu ştim ce arie se află în pericol? De mai bine de trei luni, aşteptăm o expertiză completă din partea autorităţii competente. Până în acest moment, nici măcar o expertiză preliminară nu a ajuns pe masa noastră, iar de suferit au oamenii, care trăiesc într-o incertitudine totală”, a scris prefectul.
 
Mai multe locuinţe au fost evacuate în urmă cu doi ani în Cumpăna după ce au început alunecările de teren în zona respectivă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.