Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu a declarat, după ce a avut marţi consultări cu ministrul Educaţiei Monica Anisie şi reprezentanţii DSP Bucureşti, că nu se va trece deocamdată la scenariul roşu pentru grădiniţele şi şcolile din Capitală. Rata de incidenţă este marţi de 2,69 la mia de locuitori, a adăugat prefectul. „Dacă durează trei zile la rând creşterea, după ce se trece de rata 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU, la recomandarea DSP”, a mai spus prefectul Capitalei. Cojanu a mai afirmat că nu este cazul să existe o carantinare a unor zone din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă mai multe zile există pragul 3, rata de infectare la nivel de localitate se trece în scenariul roşu. Mă iau după datele oficiale”, a explicat Monica Anisie marţi, după întrevederea de la Prefectura Capitalei.

„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de azi e de 2,69. Vă spunea doamna ministru că la o rata de incidenţă de 3 vom lua măsurile de a trece şcolile pe scenariul roşu. (...) După ce se va depăşi această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,01. Soluţiile stabilite de către minister, DSP a fost de trecere în scenariu roşu atât a grădiniţelor cât şi a unităţilor de învăţământ, tot ce este preuniversitar. Dacă durează trei zile la rând creşterea, după ce se trece de rata 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU, la recomandarea DSP. Aşteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra creşte şi atunci rapid vom da o hotărâre de Consiliu. Dacă vor exista zone în Bucureşti care urmează a fi carantinate, vom face acest lucru. Dar nu se pune problema acum. Iată că acum creşterea a fost de 3 unităţi, de ieri până astăzi”, a completat Gheorghe Cojanu.

Acesta a explicat şi INSP a raportat greşit rata de incidenţă de marţi, cifra reală fiind de 2,69.

Nu ştiu. Întrebaţi-i? Cifra reală este 2,69. 3,11 au zis că vor da o rectificare, o dezminţire. Conform cărei instituţii avem rata aceasta? Avem datele de la evidenţa populaţiei, dar uitaţi-vă şi dvs în Bucureşti cât s-a construit. Dacă sunt vreo 350.000 de persoane în plus, rata e mai mică evident. V-am spus că populaţia reală nu mai e la 2135.000. Rata de 2,69 de astăzi e la populaţia de 2.500.000. Dacă se ajunge la 3,4 deja atunci vom lua măsuri pentru trecerea în scenariul roşu”, a mai spus Cojanu, întrebat despre cine a greşit calculele pe rata de incidenţă.

Prefectul Capitalei a adăugat că nu a fost o şedinţă marţi a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, ci doar o consultare la care a participat Monica Anisie şi reprezentanţii DSP Bucureşti.

„Astăzi a fost o consultare. Ne-am consultat cu Ministerul Educaţiei şi DSP. Nu a fost nicio şedinţă a CMBSU”, a conchis Cojanu. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.