Poliţia de Frontieră a anunţat că faptele ilegale pe linia dreptului de proprietate intelectuală s-au triplat în primul semestru din 2023, de la 208 în 2022 la 629 depistate până acum în acest an. Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cosmetice, jucării, piese de schimb auto, iar cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno – bulgară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţia de Frontieră a transmis duminică, printr-un comunicat de presă, că în primul semestru din acest an a desfăşurat, împreună cu alte autorităţi, acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute.
“Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în primul semestru au fost depistate 629 fapte de natură infracţională, cu aproximativ 202,4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă 2022, când au fost depistate 208. Poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează: 183.937 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 50.780 perechi încălţăminte; 147.450 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 10.791 bucăţi articole de marochinărie; 2.819 bucăţi ochelari de soare; 9.630 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare); 105.280 jucării. În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă”, se arată în comunicat.
Poliţia de Frontieră a menţionat că din cazuistica înregistrată în ultima perioadă, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţi ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova.
De asemenea, poliţiştii de frontieră au mai stabilit că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare şi Turcia-Bulgaria-România - pe uscat.
“Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.
De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat”, a mai precizat sursa citată.
Poliţia de Frontieră a mai menţionat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor: produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile.
Poliţia de Frontieră a mai adăugat că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.
 
Printre cele mai semnificative cazuri descoperite de la începutul anului, au descoperirea de parfumuri şi încălţăminte susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 6.500.000 lei, la graniţa de sud a României, a zeci de mii  de bunuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 8 milioane de euro, descoperite în PTF Calafat, a aproximativ trei tone de bunuri susceptibile a fi contrafăcute sosite din China pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni şi a 350 ceasuri inteligente susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 1.280.000 lei, în Portul Constanţa.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.