Poliţia de Frontieră a organizat, miercuri, în Marea Neagră, un exerciţiu de gestionare a unui aflux masiv de migranţi, scopul acestuia fiind antrenarea structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru astfel de situaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Garda de Coastă a anunţat, printr-un comunicat de presă, că, miercuri, la Constanţa, s-a desfăşurat exerciţiul practic de conducere şi cu forţe în teren Valhala 23, finanţat prin Programul de Afaceri Interne - Aria de Cooperare ’’Azil şi Migraţie’’, aferent Mecanismului Norvegian 2014-2021, pentru gestionarea unor situaţii generate de un aflux masiv de migranţi la frontiera de sud-est a României, organizat de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. 
 
“Scopul exerciţiului a urmărit verificarea capacităţilor operaţionale ale structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi antrenarea acestora pentru gestionarea în sistem integrat a unei situaţii operative generate de un aflux masiv de migranţi, la frontieră”, se arată în comunicat. 
 
Exerciţiul s-a desfăşurat în trei etape. Prima etapă a avut loc pe Marea Neagră, la bordul navei MAI 0201 OPV Ştefan cel Mare. Serviciul SCOMAR din cadrul Gărzii de Coastă a detectat o ambarcaţiune suspectă la aproximativ 20 mile marine este de localitatea Vama Veche, fapt pentru care două nave ale Gărzii de Coastă au pornit în direcţia acesteia în vederea interceptării.
 
“Întrucât ambarcaţiunea suspectă nu a răspuns prin mijloacele tehnice de comunicaţii, aceasta a fost interceptată de către un echipaj de intervenţie rapidă pe mare al Poliţiei de Frontieră, ocazie cu care s-a constatat faptul că este vorba despre un pescador din lemn, neinscripţionat, de mici dimensiuni, la bordul căruia se aflau foarte multe persoane. Acestea au fost transbordate la bordul navei OPV Ştefan cel Mare, trecând prin etape preliminare de control corporal sumar, control sanitar şi triere pe categorii”, a mai transmis Garda de Coastă.
 
În etapa a doua, nava Poliţiei de Frontieră împreună cu migranţii au acostat în Portul Constanţa în vederea debarcării acestora şi efectuarea primelor proceduri specifice anterioare transportului acestora în cadrul Centrului Integrat înfiinţat la sediul Gărzii de Coastă.
 
În cadrul celei de-a treia etape au fost desfăşurate activităţi specifice, precum triaj epidemiologic, control corporal, identificarea persoanelor vulnerabile, control de frontieră şi realizarea interviului preliminar, amprentarea şi fotografierea persoanelor, întocmirea actelor de procedură penală aferente, trierea migranţilor, înregistrarea şi procesarea solicitanţilor de azil, precum şi luarea în custodie publică acolo unde situaţia o impune.
 
“De asemenea, în cadrul exerciţiului, au fost simulate situaţii de stări conflictuale şi fugă de sub escortă a migranţilor, fiind necesare măsuri de restabilire a ordinii publice la nivelul centrului, precum şi intervenţii medicale ori de stingere a unui incendiu. La nivelul Centrului Integrat au fost angrenate forţe şi mijloace specifice din partea structurilor de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Garda de Coastă, Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliţiei Române, specialişti din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Totodată, au fost prezenţi repreyentanţi din partea UNHCR- Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi”, mai menţionează comunicatul.
 
Garda de Coastă a mai transmis că poliţiştii de frontieră au desfăşurat în bune condiţii activităţile din cadrul centrului integrat, avute în competenţă, beneficiind de dotări şi facilităţi achiziţionate prin intermediul proiectului menţionat: containere cu destinaţie spaţii de lucru-birouri, autospeciale control documente, autospeciale de transport echipamente, mobilier, echipamente IT&C şi de comunicaţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.