Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) anunţă că a sesizează Parchetul General cu privire la modul în care ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi celelalte persoane responsabile au gestionat criza imunoglobulinei care a dus la decesul unei persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, plângerea se referă la conduita pasivă a Ministrului Sănătăţii, Florian Bodog şi a subalternilor săi care, de mai bine de şase luni, ”nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziţia bolnavilor care suferă de imunodeficienţe primare şi de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină”.

”În lipsa acestui medicament vital, viaţa a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunţat că se retrag de pe piaţă. Deşi i-a fost semnalată situaţia inclusiv de către FACIAS, şi a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil faţă de viaţa bolnavilor, Ministerul Sănătăţii condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură”, anunţă FACIAS.

Potrivit organizaţiei, primul deces provocat de ”neglijenţa autorităţilor statului s-a înregistrat sâmbăta trecută, în Alba Iulia.

”FACIAS acordă asistenţă juridică familiei victimei pentru ca cei responsabili să răspundă în faţa legii pentru indiferenţa cu care au tratat această situaţie”, se mai arată în document.

Asociaţia anunţă că aşteaptă ”cu interes” decizia premierului în această situaţie.

”Conform art. 34 din Constituţie, statul este obligat să asigure fiecărui cetăţean accesul la medicamente esenţiale şi să îi ocrotească viaţa şi sănătatea. Primul Ministru a intervenit în această problemă. Aşteptăm cu interes deciziile sale. Sănătatea cetăţenilor trebuie să fie o prioritate naţională”, se mai arată în document.

Luni, Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că au plecat către unităţile spitaliceşti din ţară 2.200 de flacoane de Pentaglobin, care să rezolve problema urgentă a lipsei de imunoglobulină.

De asemenea, Bodog a precizat că, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) şi 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantităţi ce vor acoperi nevoile pacienţilor din România. Până atunci, ministrul Sănătăţii cere spitalelor care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unităţile medicale din ţară, unde s-au identificat 1.700 de fiole de imunoglobulină.

Marţi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat.

De asemenea, va fi înfiinţată o linie telefonică specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcţionate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.
Sţmbătă, fostul ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu a relatat despre cazul unei femei care a murti la spitalul din Alba-Iulia din lipsa imunoglobulinei.


    

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.