Liga Studenţilor Iaşi a anunţat, miercuri, că a depus plângere la DNA împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru abuz în serviciu, studenţii reclamând presiunile pe care ministrul le-ar fi făcut la adresa universităţilor pentru revenirea la cursuri în format fizic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Liga Studenţilor (LS IAŞI) a depus o plângere penală la DNA - structura centrală împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru presiunile exercitate asupra universităţilor în vederea revenirii intempestive la activitatea didactică în format fizic (on-site), cu încălcarea normelor legale în vigoare şi a predictibilităţii organizării activităţii academice", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de către Liga Studenţilor Iaşi.

Studenţii reclamă lipsa unor soluţii "pertinente" care să vină în sprijinul lor, tinerii fiind obligaţi să îşi găsească în timp record un loc de cazare.

Totodată, Liga Studenţilor avertizează că există studenţi care intenţionează să îşi dea universităţile în judecată şi să ceară daune-interese pentru nerespectarea contractelor de şcolarizare şi a condiţiilor prezentate la începutul anului universitar, respectiv la începutul semestrului.

"Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a afirmat săptămâna trecută că nu mai există bază legală pentru continuarea activităţii didactice în format on-line sau hibrid şi că este necesară revenirea imediată la cursuri în format fizic. Cîmpeanu a dezinformat şi minţit în mod deliberat asupra aspectelor juridice şi asupra faptului că universităţile riscă să îşi piardă finanţarea şi acreditarea. Liga Studenţilor (LS IAŞI) consideră că miza haosului generat de Sorin Cîmpeanu este găsirea unui pretext pentru înaintarea pe repede-înainte a unui nou proiect de lege a educaţiei, bazat pe proiectul România Educată, şi motivat de aparenta lipsă de soluţii şi instituţii juridice în actuala Lege nr. 1/2011, care a fost masacrată pentru interesele proprii ale cartelurilor din educaţie în timpul guvernărilor susţinute de PSD, PNL, ALDE şi UDMR", se mai arată în comunicatul Ligii Studenţilor Iaşi.

Studenţii susţin că haosul actual este similar cu cel de la începutul anului universitar, când anumite universităţi şi-au îndemnat studenţii să se cazeze şi să îşi caute chirie, ca ulterior să li se transmită că nu mai este nevoie să rămână în centrul universitar, activitatea didactică desfăşurându-se online.

"Acum, studenţii au fost chemaţi brusc, de pe o săptămână pe alta, să revină fizic la ore, deşi mulţi nu dispun de cazare, iar efectele măsurilor luate de guvern în perioada stării de alertă a afectat situaţia socio-economică a multor familii care acum nu îşi mai permit plata unei chirii într-un centru universitar. Din păcate, revenirea intempestivă la cursuri în format fizic convine multor rectori, aceştia văzând în ea o oportunitate de redresare financiară a universităţilor prin încasarea de taxe de cazare şi taxe de restanţe sau de refacere a activităţii didactice", arată reprezentanţii Ligii Studenţilor Iaşi.

Liga Studenţilor (LS IAŞI) propune Ministerului Educaţiei şi instituţiilor de învăţământ superior revenirea imediată la organizarea activităţii de cazare din căminele universităţilor cu ocuparea spaţiilor de cazare la capacitatea de dinainte de starea de urgenţă (martie 2020).

Totodată, studenţilor care doresc să accepte un coleg în plus în cameră, pe bază de pat pliabil, să li se permită acest lucru.

Liga Studenţilor mai cere acordarea din fondurile proprii ale universităţilor a unei subvenţii de cazare pe baza contractului de închiriere, cel puţin egală cu media tarifelor de cazare practicată de către fiecare universitate în parte, pentru studenţii care nu sunt cazaţi în căminele universităţii şi care sunt constrânşi de situaţie să stea în chirie.

În plus, studenţii solicită adoptarea unei perioade de tranziţie de cel puţin o lună, în care să se permită participarea în format hibrid la activitatea didactică (transmiterea on-line a cursurilor şi seminarelor desfăşurate fizic, similar cu modul în care s-a procedat în învăţământul preuniversitar în cazul elevilor care au intrat în izolare sau carantină).

Studenţii mai cer introducerea prin ordin de ministru a unei amnistii generale în ceea ce priveşte absenţele şi a taxelor pentru restanţe sau refacerea activităţii didactice pentru studenţii care nu au cazare în centrul universitar în care studiază, pentru a nu le periclita situaţia academică şi a le bloca accesul în sesiunea de examene.

"Facem apel la guvernanţi şi la rectorii universităţilor să fie atenţi la nevoile şi solicitările studenţilor. Am susţinut mereu întoarcerea la formatul fizic (on-site), însă studenţii au nevoie de predictibilitate şi nu de decizii luate peste noapte. Demersul nostru nu este unul de susţinere a şcolii on-line şi de combatere a întoarcerii la normalitate, ci de protejare a predictibilităţii, stabilităţii şi securităţii raporturilor juridice în actul educaţional, venind în ajutorul studenţilor care au într-adevăr nevoie de soluţii, nu a celor care preferă învăţământul on-line din comoditate. Am avertizat constant în ultimii doi ani asupra faptului că măsurile iraţionale ale guvernanţilor din perioada stării de urgenţă şi de alertă prin care a fost suprimată economia va duce la mari probleme sociale, de natură să determine un val de abandon universitar în învăţământul superior. Cea mai bună soluţie este flexibilizarea până la finalul anului curent a modalităţii de desfăşurare a activităţii didactice şi descentralizarea măsurilor până la nivel de departament sau specializare, pentru a duce decizia când mai aproape de student, care este beneficiarul actului educaţional", a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Potrivit acestuia, ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu "a perturbat în mod grav viaţa academică prin anunţurile sale panicarde şi mincinoase privitoare la lipsa de temei legal al unei tranziţii".

"În situaţia în care rectorii universităţilor nu vor înţelege să respecte aceste principii fundamentale de drept, vom sesiza organele abilitate cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi vom susţine studenţii în acţionarea în instanţă a universităţilor pentru modificarea unilaterală a contractelor şi a condiţiilor de studiu în timpul executării lor, în vederea obţinerii de daune-interese", a adăugat Cosmin-Gabriel Glovnea, lider al Ligii Studenţilor Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.