Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat vineri că, în cadrul discuţiilor cu sindicaliştii din administraţie, ar putea fi încheiat un acord, iar pe parcursul verii să fie găsite soluţii la unele dintre solicitările acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Dragoş Pîslaru a spus că discuţiile care au loc vineri, la Ministerul Muncii, cu sindicaliştii din administraţie se centrează pe anumite drepturi care ar putea fi acordate în limita bugetului local.

Întrebat dacă se discută şi de noua lege a salarizării, ministrul Muncii a spus că principiile vor fi negociate în timpul verii, iar în toamnă va fi avansat un proiect.

"Vom lucra împreună cu sindicatele, aşa cum am anunţat toate sindicatele, pe marginea legii salarizarii, pe principiile pe care le-am discutat. În vară vom ieşi cu o primă fază şi apoi vom continua cu colectarea datelor pentru salariile din administraţia publică centrală şi locală, urmând ca, la toamnă, să avem un proiect de lege a salarizării", a precizat ministrul Dragoş Pîslaru.

Discuţiile de la Ministerul Muncii au loc după ce marţi, aproximativ 30.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), au fost în grevă timp de o oră, între 08.00 şi 09.00 activitatea fiind blocată la toate ghişeele. 

Liderul FNSA, Valer Suciu, atenţiona atunci că, în cazul în care revendicările sindicaliştilor nu vor fi respectate, va fi organizată o grevă de o zi, în 12 iulie, iar din 19 iulie va fi grevă pe termen nelimitat.

Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, precum şi eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016, care restrânge aplicarea ordonanţei la personalul din educaţie şi din sănătate.

Sindicaliştii susţin că, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

Sindicaliştii mai spun că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a spus, marţi, că o reformă în salarizare de tipul creşterii salariale nu trebuie făcută cu orice preţ, explicând că o majorare de 25 la sută în condiţiile în care salariile din domeniu nu se cunosc nu va face decât "să pervertească" lucrurile exact ca în trecut.

Ministrul a subliniat că nu poate să nu se concentreze pe dezideratele angajaţilor din administraţia publică locală, având în vedere contextul de grevă, asigurându-i pe aceştia că va trata cu atenţie toate solicitările lor.

El a mai spus că, iniţial, pentru administraţia publică locală s-a estimat o sumă de 170 de milioane de lei, pentru elaborarea Ordonanţei privind sistemul bugetar de salarizare, dar, pe baza datelor trimise şi a extrapolărilor făcute de Ministerul Muncii, s-a ajuns la 379,9 milioane de lei.

"Această alocare face ca autorităţile publice locale să fie pe locul patru ca beneficiari în celebra Ordonanţă 20. Asta înseamnă după educaţie, sănătate şi apărare şi ordine publică, mai mult decât administraţia publică centrală, care acum este luată ca şi bază de comparaţie. Deci punctul patru este rezolvat”, a spus ministrul.

Referindu-se la cea de-a treia revendicare a sindicaliştilor, care vizează o majorare cu 25 la sută a salariilor, ministrul a explicat că acest lucru ar face ca lucrurile să se întâmple ca în trecut, în contextul în care salariile din administraţia publică locală nu sunt cunoscute.

Demnitarul a mai spus că este de acord cu faptul că salariile din domeniu sunt mici, dar întrebarea este de unde se iau resursele necesare pentru a repara acest lucru.

În ceea ce priveşte primele două revendicări ale sindicatelor, ministrul a spus că acestea se referă la deblocarea unor lucruri care au fost stipulate prin lege şi au fost prorogate. Astfel, ministrul spune că voucherele de vacanţă sau norma de hrană ar putea fi acordate acolo unde autorităţile locale îşi permit acest lucru, însă acest lucru ar putea provoca discriminări.

Acesta a concluzionat spunând că, din cele patru revendicări, ultima este rezolvată, iar pentru punctul unu şi doi este deschis să discute cu sindicatele, dar că ar trebui definit clar ce înseamnă "când îşi permite” o autoritate locală să acorde astfel de beneficii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.