Ordonanţa privind corecţiile din sistemul bugetar va fi adoptată în şedinţa de Guvern din 7 iunie, sindicatele din educaţie fiind aşteptate să opteze pentru una dintre variantele propuse până la sfârşitul acestei săptămâni, iar în caz contrar Executivul îşi va asuma răspunderea, a anunţat, marţi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aşteptăm ca, până la sfârşitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sociali propunerea Guvernului. Dacă nu va exista un acord, va exista o asumare a răspunderii pe varianta care se concentrează pe corecţii”, a spus ministrul.

Acesta a precizat că, miercuri, va trimite invitaţii pentru convocarea Consiliului Naţional Tripartit, marţea viitoare, pentru ca, în şedinţa din 7 iunie "să putem adopta ordonanţa cu cea mai bună variantă în ce priveşte educaţia, pe care o considerăm o prioritate”.

"Poziţia Guvernului este clară, că va adopta această ordonanţă. (...) Mesajul către dascăli este că nu este vorba de o neglijare, este vorba de a încerca în mod atent să rezolvăm problemele legate de disfuncţionalităţile sistemului educaţional, dar nu se poate aştepta de la noi, de la celebrii tehnocraţi, să se rezolve într-un an toate problemele pe care până acum toţi ceilalţi nu le-au rezolvat”, a subliniat Pîslaru.

Ministrul a mai spus că există temei să creadă că, exceptând ultima confirmare a sindicaliştilor din zona de educaţie, ordonanţa are maturitatea pentru a putea fi adoptată miercuri.

"Ne vom asuma varianta care corespunde cel mai bine obiectivelor iniţiale ale Guvernului şi corecţiilor pe care noi vrem să le facem în sistem. În ceea ce priveşte reforma grilei, versiunea care îngloba toate elementele de corecţie era versiunea întreagă, cea pe care am propus-o din august 2017. Aşteptăm deschiderea partenerilor sociali de a continua acest dialog. Dacă va fi să avem un dezacord,  ne vom concentra pe varianta care, din perspectiva rezolvării corecţiilor din sistemul de educaţie, rezolvă cel mai bine lucrurile şi aceasta ar fi varianta din prima noastră propunere. Propunerea care este pe masă acum este propunerea în această formă diminuată, chiar din august 2016, cu care fuseseră de acord, dar care nu întrunea toate criteriile pentru că nu era urmată de o altă creştere pe care ei au solicitat-o luni, la ultima discuţie”, a explicat demnitarul.

Ministrul a mai spus că, în varianta propusă sâmbăta trecută este vorba şi de un impact suplimentar faţă de prima propunere, de circa 200 de milioane de lei, şi există premise că, dacă datele se vor confirma, aşa cum arată pe zona macro, să se rămână pe acest  impact adiţional, care ar fi impactul maxim pe care Guvernul şi l-ar putea asuma.

Pîslaru a mai spus că aplicarea acestei ultime variante ar atinge aproape jumătate din cei 260.000 de angajaţi din educaţie, mai exact între 100.000 şi 120.000 de persoane.

Practic, guvernanţii au propus o majorare a salariilor din educaţie cu aproximativ cinci la sută din august 2016, care ar rezulta de fapt din aplicarea unor corecţii, şi cu alte cinci procente de la 1 decembrie 2017.

Prima variantă de corecţii pentru sectorul educaţie, propusă de Guvern, a fost făcută după întâlnirea din 20 mai şi stabilea că salariile din educaţie ar putea fi majorate prin aplicarea de corecţii, începând din august 2016, aplicarea unei noi grile de salarizare din 2017 şi a bonusului de performanţă din anul 2018, impactul bugetar prin introducerea noii grile urmând să fie de 1,073 miliarde de lei pe an.

Ministrul a reamintit că, iniţial, pentru educaţie nu au fost prevăzute corecţii, însă pentru că existau disfuncţionalităţi, s-a încercat remedierea celor mai urgente.

"Exista o situaţie în care grupa de vechime 6-10 ani avea salarii sub debutanţi, deci eram în situaţia paradoxală în care debutanţii intrau în sistem cu salarii mai mari. Şi la corecţii am avut asta în vedere, era vorba de 56.000 de oameni”, a spus ministrul.

Acesta a mai precizat că, după întâlnirea cu sindicatele din 20 mai, a transmis că nu poate fi înghesuită în bugetul din 2016 o modificare structurală şi pe sectorul educaţie, comparabil cu cea din sănătate şi oricum Guvernul nu îşi propusese acest lucru.

"În 20 mai am propus, pentru că educaţia rămâne o prioritate a acestui guvern, că educaţia va fi vizată cu o grilă care va face corecţii în limita resurselor. Grila avea în jur de un miliard alocat şi singurul mod era să facem un calcul pentru a vedea cam câte luni ne permitem să facem aceste corecţii, pentru a intra în anvelopa bugetară, şi a rezultat trei luni, aşa că am propus ca din august 2017 să intre grila din educaţie. Au urmat consultări cu partenerii sociali şi această propunere a fost discutată apoi tehnic, am rezolvat mare parte a acestor aspecte, am primit sugestii. Partenerii sindicali au ridicat problema termenului, respectiv că august 2017 ar fi prea târziu”, a explicat Pîslaru.

El a mai amintit că, sâmbăta trecută, a lansat o nouă propunere partenerilor sociali, care ar presupune un impact bugetar suplimentar de 200 de milioane de lei şi ar însemna o creştere de 16 la sută pentru învăţătorul debutant cu studii medii şi pentru educatorul debutant sau 14 la sută pentru profesorul debutant cu studii superioare. De asemenea, informaticienii din sistemul de educaţie ar fi beneficiat de o corecţie de 20 la sută.

"Aceste creşteri sunt relevante, dar noi nu ne propusesem o ordonanţă care să crească salariile, noi nu suntem în negociere pentru creştere salarială, ci în efortul de a merge în direcţia unei salarizări unitare, de a reaşeza strctural grila pentru a încuraja debutanţii şi a alinia salariile pe orizontală. De ce o astfel de propunere ar neacceptabilă? (...) Nu mai e o negociere de principii, ci o negociere de nivel, ori noi nu ne-am propus să creştem salarii în educaţie. Salariile cresc dacă reaşezi lucrurile într-un mod care să aibă sens. Nu suntem în momentul de negociere tipică, cum a fost în anii trecuţi”, a mai spus ministrul.
Profesorii îşi vor suplimenta salariul de bază cu mai multe sporuri şi indemnizaţii, precum o indemnizaţie de 15 la sută pentru învăţământul special, o gradaţie de merit de 25 la sută şi o indemnizaţie de dirigenţie, învăţători, educatoare, profesori pentru învăţământul primar sau preşcolar de 10 la sută, toate calculate la salariul de bază, prevede cea mai recentă variantă a legii salarizării, prezentată de Profit.ro

Conform proiectului, cadrele didactice vor încasa şi premii în bani, din 2018.

Personalul didactic auxiliar îşi va completa salariul de bază cu o indemnizaţie pentru învăţământul special de 15 la sută şi cu o gradaţie de merit de 25 la sută. Angajaţii care au o vechime neîntreruptă de 10 ani în învăţământ vor primi şi un spor de stabilitate de 15 la sută, relevă ultima formă a proiectului privind salarizarea bugetarilor, obţinută de Profit.ro.

Proiectul stabileşte că, începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice din aceeaşi instituţie publică, autoritate publică, unitate care beneficiază de un salariu de bază/indemnizaţie de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei, autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, nivelul salariului de bază similar în plată sau al salariului de bază maxim se stabileşte pe funcţiile didactice, gradele didactice, tranşele de vechime în învăţământ şi gradaţiile corespunzătoare vechimii în muncă, respectiv pe gradul/treapta profesională şi gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic auxiliar din instituţia respectivă, cu toate elementele care fac parte din salariul de bază, altele decât compensaţiile tranzitorii,menţionează sursa citată.

Sindicaliştii din educaţie sunt nemulţumiţi de negocierile care au avut loc, luni, la Ministerul Muncii şi spun că 99 la sută va avea loc protestul anunţat pe 1 iunie în Capitală, la care sunt aşteptaţi 15.000 de angajaţi din învăţământ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.