Pfizer Inc are în vedere o colaborare cu producătorul german de medicamente BioNTech SE pentru a dezvolta vaccinuri pentru coronavirus folosind platforma BioNTech de dezvoltare a medicamentelor bazate pe mARN, spune şeful de cercetare şi dezvoltare al Pfizer, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spre deosebire de un vaccin normal, vaccinurile ARN funcţionează prin introducerea unei secvenţe de mARN (molecula care le spune celulelor ce să construiască), care este codificată pentru un antigen specific bolii. Odată produs în corp, antigenul este recunoscut de sistemul imunitar, pregătindu-l pentru lupta cu lucrul real.

Vaccinurile ARN utilizează o abordare diferită care beneficiază de procesul pe care celulele îl utilizează pentru a face proteine: celulele folosesc ADN ca şablon pentru a face molecule de ARN mesager (mARN), care sunt apoi traduse pentru a construi proteine. Un vaccin ARN constă dintr-o catenă ARNm care codifică un antigen specific bolii. ARN mesager este o moleculă de ARN ce are rolul de a copia informaţia genetică a unei catene de ADN, proces numit transcripţie.

Directorul ştiinţific al Pfizer, Mikael Dolsten, a fost unul dintre directorii farmaceutici care a participat săptămâna aceasta la o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump, pentru a discuta despre posibilele vaccinuri şi tratamente pentru virusul care se răspândeşte rapid.

El a spus atunci că producătorul lucrează la dezvoltarea unei terapii anti-virale pentru a ajuta pacienţii care au contractat deja virusul. Dar el a spus joi că Pfizer are în vedere să se alăture unor companii precum Johnson & Johnson, Sanofi SA şi Moderna în cursa pentru a dezvolta un vaccin pentru a inocula pacienţi sănătoşi.

Dolsten a spus că Pfizer, care colaborează deja cu BioNTech la dezvoltarea de vaccinuri ARNm pentru gripă, este, de asemenea, interesat de eforturile companiei privind coronavirusul.

"Vom împărtăşi unele dintre ideile noastre cu BioNTech, despre ceea ce fac ei privind COVID-19 şi vom evalua dacă există lucruri pe care am putea să le facem împreună”, a spus el.

BioNTech a avut în vedere utilizarea platformei sale de mRNA pentru a dezvolta un vaccin pentru coronavirus încă de la începutul acestui an, a declarat luna trecută într-un interviu pentru Reuters Ugur Sahin, directorul executiv al BioNTech.

Un vaccin bazat pe mARN, care utilizează ARN mesager sintetic pentru a ajuta organismul să se imunizeze împotriva unui virus, poate fi dezvoltat şi fabricat mai rapid decât vaccinurile tradiţionale.

Moderna, care se concentrează, de asemenea, pe terapiile bazate pe ARNm, a dezvoltat deja un vaccin experimental împotriva coronavirusului folosind o metodă similară cu BioNTech. Moderna intenţionează să înceapă studiile clinice ale vaccinului său la sfârşitul acestei luni.

Dolsten a oferit, de asemenea, mai multe detalii despre eforturile companiei de a dezvolta potenţiale tratamente antivirale pentru virus, care sunt examinate în prezent de o companie terţă pentru a vedea cum se comportă împotriva virusului într-un laborator.

Pfizer a spus că aceşti compuşi pot fi folosiţi în combinaţie cu un alt tratament antiviral dezvoltat de Gilead Sciences, denumit ”Remdesivir”, care este în continuare în faza de dezvoltare.

Compuşii Pfizer folosesc un mecanism de acţiune diferit de cel al lui Gilead pentru a ataca virusul, a spus Dolsten.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.