Toţi românii, toate instituţiile şi cultele religioase au datoria să păstreze şi să cultive ”darul sfânt al independenţei naţionale” ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnităţii poporului, obţinut cu multe jertfe de vieţi omeneşti şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, a spus, marţi, PF Daniel, la sesiunea solemnă a Academiei Române, dedicată împlinirii a 140 de ani de la câştigarea Independenţei României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În desfăşurarea evenimentelor legate de acest act măreţ al istoriei noastre, alături de domnitorul Carol I, de oamenii politici ai timpului şi de armata ţării, Biserica Ortodoxă Română a îndeplinit un rol de seamă prin slujitorii sfintelor altare, prin vieţuitorii din mănăstiri şi prin credincioşii săi mireni. La apelul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sute de călugări şi călugăriţe s-au angajat voluntari în armata română în calitate de infirmieri sau brancardieri”, a afirmat patriarhul Daniel, la împlinirea a 140 de ani de la dobândirea Independenţei României (1877-1878). 

El a mai spus că la acea vreme ierarhii bisericii au susţinut financiar Crucea Roşie Română, aflată la început de drum.

"În toate eparhiile au fost formate comitete de preoţi care se ocupau cu strângerea de ajutoare (bani, îmbrăcăminte, alimente) pentru susţinerea armatei, a văduvelor şi orfanilor de război. După încheierea războiului, pentru susţinerea orfanilor de război, Biserica Ortodoxă Română a organizat în mănăstiri orfelinate şi şcoli pentru copii, precum şi bolniţe pentru invalizi. Aşadar, realizarea marilor idealuri ale unităţii şi demnităţii naţionale ale românilor, ca Unirea Principatelor Române în anul 1859, dobândirea Independenţei de stat a României în anii 1877-1878, Marea Unire de la 1918, au fost posibile şi prin contribuţia deosebită a Bisericii Ortodoxe Române, care a fost mereu împreună cu poporul prin toate eforturile ei de cultivare a conştiinţei naţionale şi de afirmare a dorinţei de unitate şi independenţă naţională", a mai spus patriarhul.

PF Daniel a subliniat că Biserica Ortodoxă Română a lucrat mai întâi pentru realizarea independenţei şi unităţii poporului român, apoi pentru recunoaşterea drepturilor şi demnităţii ei pe plan extern.

"Astfel, Biserica Ortodoxă Română, a cărei contribuţie la împlinirea marilor idealuri naţionale este, din nefericire, insuficient cunoscută, a lucrat mai întâi pentru realizarea independenţei şi unităţii poporului român, iar apoi a lucrat pentru recunoaşterea drepturilor şi demnităţii ei pe plan extern: dobândirea Autocefaliei în anul 1885 şi dobândirea rangului de Patriarhie în anul 1925. De fapt, Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost obţinută numai după proclamarea Regatului României în anul 1881, având ca rege pe Carol I, iar ridicarea ei la rang de Patriarhie s-a realizat numai după Marea Unire de la Alba Iulia (1918), în timpul domniei regelui Ferdinand şi a reginei Maria. În acest sens, legătura de cooperare între Biserică şi Regalitate a fost benefică pentru unitatea şi demnitatea poporului român. Astăzi, toţi cetăţenii României, toate instituţiile statului şi toate cultele religioase avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul sfânt al independenţei naţionale ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnităţii poporului român, obţinut cu multe jertfe de vieţi omeneşti şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni", a mai spus patriarhul Daniel.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.