Peste 600 de persoane condamnate sau căutate pentru a fi arestate au fost extrădate din state ale Uniunii Europene în prima jumătate a anului, iar poliţiştii români au predat altor ţări 372 de persoane, potrivit bilanţului Poliţiei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma schimbului de informaţii prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, în primele şase luni ale anului au fost preluate din străinătate 642 de persoane. Dintre acestea, 467 de persoane au fost preluate din state membre ale Uniunii Europene în baza mandatelor europene de arestare, 14 prin procedura extrădării în favoarea României, din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, iar 161 au fost transferate pentru a executa pedepsele primite în dosarele în care au fost judecate. Dintre cele 642 de persoane extrădate, 497 au fost aduse în România de poliţiştii Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu sprijinul altor unităţi ale Poliţiei Române.

De asemenea, 372 de persoane au fost predate din România în alte state, în urma schimbului de informaţii prin canalele de cooperare poliţienească.

Poliţiştii au făcut schimb de informaţii despre 8.139 de români care ar fi comis infracţiuni. În urma schimbului de mesaje prin INTERPOL au fost arestate 623 de persoane urmărite internaţional de autorităţile române, iar 46 de persoane au fost localizate în străinătate în vederea extrădării.

Pentru 520 de persoane a fost revocată urmărirea, ca urmare a extrădării în România, iar 162 de persoane au fost transferate în România în vederea continuării executării pedepsei închisorii.

Prin canalul SIRENE au fost difuzate 994 de semnalări privind persoane căutate în baza unui mandat european de arestare emis de România, au fost efectuate consultări privind 39 de semnalări şi 7.525 de validări.

Pentru verificarea profilurilor ADN realizate în urma cercetării la faţa locului în cazuri de furt calificat şi omor, precum şi în cazul identificării cadavrelor sau persoanelor cu identitate necunoscută, au fost transmise 512 profiluri ADN către Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române.

Peste 211.000 de mesaje operative au fost procesate în şase luni, dintre care 84.498 prin Interpol şi 14.535 prin canalele Europol. De asemenea, structurile operative ale Poliţiei Române au beneficiat de 17.137 de mesaje procesate prin intermediul Punctului Naţional Focal şi de 95.239 de mesaje procesate prin canalul SIRENE.

Operaţiunile internaţionale derulate în parteneriat cu structurile cu atribuţii în domeniul combaterii criminalităţii din celelalte state au vizat abuzurile sexuale asupra minorilor şi pornografia infantilă, traficul de migranţi, terorismul, traficul de droguri, criminalitatea informatică, traficul de autovehicule, furturile din buzunare, fraudele, falsificarea mijloacelor de plată şi infracţiunile comise cu violenţă sau prin folosirea armelor de foc.

Prin intermediul Uniunii Naţionale Europol, la iniţiativa EUROPOL sau a statelor membre, precum şi prin intermediul ofiţerilor de legătură acreditaţi la SELEC, au fost derulate, în parteneriat cu agenţiile de aplicare a legii din România, 32 de operaţiuni privind infracţiuni grave, a precizat Poliţia Română. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.