Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că 6.341 de personae dintre cele 13.000 care fac dializă s-au vaccinat deja cu prima doză, ceea ce este foarte important, având în vedere că rata de deces la bolnavii din această categorie infectaţi cu noul coronavirus este de 25%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valeriu Gheorghiţă a vorbit, marţi, într-o conferinţă de presă, despre evaluarea impactului vaccinării în rândul persoanelor care efectuează dializă cronică.

”Am solicitat o centralizare a datelor de la principalii operatori de dializă din România şi am obţinut următoarele informaţii. Au răspuns operatorii care deţin aproximativ 78 de clinici de dializă din România, totalizând aproximativ 11.100 de persoane cu dializă. În România vorbim de aproximativ 13.000 de persoane care efectuează dializă cronică. Această categorie de pacienţi a fost grav afectată în cursul acestei pandemii, înregistrându-se o rată de deces medie de aproximativ 25% la cazurile care au fost diagnosticate cu infecţie Sars-Cov-2. Dintre aceste 11.100 de persoane care efectuează dializă, aproximativ 6.341 de persoane au fost deja vaccinate cu prima doză ceea ce înseamnă un procent de până la 60% ca rată de acoperire vaccinală. Şi-au exprimat acordul pentru vaccinare circa 70% dintre persoanele care efectuează dializa”, a declarant Gheorghiţă.

Gheorghiţă afirmă că  ”este un nivel satisfăcător de acoperire vaccinală”.

”Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât evident că beneficiile din punct de vedere practic, din punct de vedere medical şi epidemiologic vor fi mai mari. Activitatea de vaccinare pentru persoanele cu dializă continuă, având în vedere că încă mai sunt persoane care doresc să se vaccineze după modalităţile pe care le ştim fie cu echipe mobile la centrele de dializă, fie pacienţii dializaţi sunt transportaţi cu prioritate la centrele de vaccinare la care sunt arondate acele unităţi de dializă, a mai declarant coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că ”toţi operatorii comunică acelaşi lucru, o tendinţă de scădere a numărului de cazuri confirmate în rândul pacienţilor dializaţi în perioada de la debutul campaniei de vaccinare”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.