Peste 50 de licee au înregistrat, în ultimii ani, promovare zero la examenul de Bacalaureat, respectivele unităţi de învăţământ având între unul şi 47 de candidaţi care s-au prezentat la examenul de maturitate, arată statisticile oficiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Veniţi la şcoală cu determinare şi respect” este deviza Liceului Tehnologic "Radu Prişcu", din comuna Dobromir, judeţul Constanţa. Liceul este deservit de 54 de cadre didactice, trei cadre didactice auxiliare şi şapte aparţinând personalui nedidactic, scrie pe pagina de prezentare.

Este singurul liceu tehnologic de profil construcţii, instalaţii şi lucrări publice din zonă, din anul şcolar 2014-2015 având o clasă de Şcoală profesională de trei ani cu acelaşi profil şi specializarea zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar.

Liceul se mai laudă cu o bază materială modernă, Asociaţie sportivă, ansamblu de dansuri populare româneşti şi dansuri populare turceşti, Cenaclu literar, Cerc de istorie şi tradiţie locală, Echipe de fotbal.

"Elevii liceului şi ai structurilor sale participă activ la activităţile şcolare şi extraşcolare, olimpiade pe meserii, ştiinţe, limbă şi comunicare, religie, precum şi la numeroase proiecte educative locale, judeţene şi naţionale ocupând locuri din ce în ce mai bune", mai scrie în prezentarea liceului. Cu toate acestea, Liceul Tehnologic "Radu Prişcu" a avut la bacalaureat, în intervalul 2014-2016, doi, cinci şi respectiv opt candidaţi. Niciunul nu a promovat.

La rândul său, Liceul Tehologic Agricol din comuna Ortişoara are deviza "Schimbarea pe care o aşteptăm în societate o vom găsi în noi!”. Şi totuşi, de trei ani nu a intervenit nicio schimbare în privinţa promovării la Bacalaureat. În  2014, 2015 şi 2016 au fost prezenţi la examen şase, trei, respectiv doi candidaţi, dar nu a promovat niciunul.

Un alt exemplu ar fi al Liceului Tehnologic Izvoarele, din judeţul Olt. Liceul a avut, în intervalul 2014-2016, patru, trei şi respectiv un candidat la Bacalaureat, dar niciun promovat.

La fel, şi la Liceul Tehnologic Poienile de sub Munte, Maramureş, din 2014 până în 2016 au dat anual examenul de Bacalaureat, câte 15 elevi, dar niciunul nu a reuşit să promoveze.

Potrivit statisticilor, în 2013 au fost 56 de licee fără niciun promovat, în 2014 au fost 60 de licee în aceeaşi situaţie, iar în 2015 au fost 57 fără niciun promovat.

Ministerul Educaţiei va face o analiză riguroasă în unităţile de învăţământ unde de ani de zile rata de promovare la bacalaureat este zero, pornind de la media de admitere, parcursul educaţional, rata de succes la Bacalaureat, a declarat, pentru News.ro, secretarul de stat Monica Cristina Anisie.

"Într-un singur an, 2011-2012, s-a decis să nu mai alocăm cifră de şcolarizare unităţilor unde niciun cadidat nu a promovat Bacalaureatul. Apoi s-a revenit. Din păcate, sunt şcoli care de şase ani nu au niciun promovat la Bacalaureat. Atunci, ne întrebăm ce rost mai are şcoala aceea, ce se face acolo", a declarat secretarul de stat.

Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2016 este de 66,7 la sută (cu 0,3 mai mare decât rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut), înaintea contestaţiilor. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 13 şi 15 iulie, rezultatele finale urmând să fi făcute publice sâmbătă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.