Peste 24.000 de deşeuri au fost găsite de reprezentanţii ONG Mare Nostrum pe plajele litoralului românesc în această toamnă, cel mai murdar sector de plajă fiind cel din Constanţa, iar cele mai curate în Costineşti, Corbu şi Mamaia Nord.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ONG Mare Nostrum a transmis, printr-un comunicat, că a monitorizat în luna octombrie aproape 2 la sută din totalul porţiunilor de plajă de pe litoralul românesc.

"În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate 24.101 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. Numărul acestora a fost de două ori mai mare decât numărul deşeurilor înregistrate în luna aprilie 2018", se arată în comunicat.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Conform sursei citate, cel mai frecvent întâlnit tip de deşeu în urma acestor monitorizări a fost mucul de ţigară, fiind identificate 13.946 de bucăţi, de aproximativ patru ori mai multe faţă de sesiunea precedentă, din aprilie 2018. De altfel, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăţi de plastic) au predominat şi în această sesiune.

Potrivit datelor înregistrate de ONG Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanţa, unde au fost găsite 5.961 de deşeuri, la fel ca şi în luna aprilie. Pe această porţiune, predominante au fost mucurile de ţigară, care au reprezentat 78% din totalul deşeurilor înregistrate. Acest sector este urmat de unele similare din Saturn şi Năvodari.

Cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costineşti, unde au fost identificate puţin peste 100 de deşeuri, reprezentanţii Mare Nostrum precizând că au fost găsite puţine deşeuri aici deoarece plaja din Costineşti este aproape înghiţită de ape.

Pe locurile doi şi trei la această categorie sunt porţiunile de plajă din Corbu şi Mamaia Nord, unde abundenţa deşeurilor nu depăşeşte 0,5 deşeuri/metru pătrat.

Deşeurile eliminate în această sesiune au însumat 63 de kilograme, la care se adăugă alte aproximativ 50 de kilograme de deşeuri rezultate în urma construcţiilor şi două kilograme de mucuri de ţigară. Cele mai multe deşeuri au fost cele din material polimeric artificial (peste 21 de kilograme), fiind urmate de lemn (18 kilograme) şi sticlă (11 kilograme).

În perioada 2014 - 2018, ONG Mare Nostrum a identificat şi eliminat peste 100.000 de deşeuri de pe plaje.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.