Peste 1.100 de militari vor participa la primul exerciţiu multinaţional organizat de Forţele Navale Române în acest an, intitulat "Poseidon 19", care se va desfăşura în perioada 1-8 martie, în raioane din apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din partea vestică a Mării Negre. La acesta umrează să fie prezenţi militari din Bulgaria, Germania, Spania şi Turcia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, Comandamentul Flotei este structura care a planificat şi va conduce acest exerciţiu, la care vor participa 10 nave militare româneşti, patru nave militare străine, din Bulgaria, Germania, Spania şi Turcia, precum şi două ambarcaţiuni rapide pentru scafandri. Secvenţele aeriene ale exerciţiului vor fi asigurate de un elicopter Puma Naval, două avioane MiG 21 LanceR şi două avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Române.

"Obiectivele principale ale exerciţiului vizează consolidarea interoperabilităţii dintre navele şi echipajele participante în context multinaţional întrunit, precum şi certificarea capabilităţilor Forţelor Navale Române puse la dispoziţia NATO în perioada următoare", se arată în comunicat.

Navele vor pleca luni, 4 martie, din Portul Constanţa, pentru a executa secvenţele planificate pe mare.

"Anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, din anul 2014, conflictele îngheţate din Transnistria şi Georgia, situaţia  tensionată din estul Ucrainei şi din zona Mării Azov sunt factori generatori de instabilitate în proximitatea estică a Uniunii Europene şi a NATO. Una dintre măsurile de asigurare a securităţii pentru aliaţii din regiunea Mării Negre este aceea de întărire a prezenţei militare navale în bazinul maritim", precizează sursa citată.

Ceremonia de deschidere va avea loc în 1 martie, exerciţiul urmând să se încheie în 8 martie. Acesta se va desfăşura în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din partea vestică a Mării Negre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.