Peste 1.000 de pompieri din 26 de judeţe ale ţării vor suplimenta efectivele de salvatori de pe litoralul românesc, pe întreaga perioadă a sezonului estival, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost amenajate 11 puncte temporare de stingere a incendiilor, dotate cu câte o autospecială de stingere cu apă şi spumă, opt puncte de prim ajutor pe plaje şi cinci puncte de salvare acvatică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IGSU a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că pentru creşterea gradului de siguranţă a constănţenilor şi a celor care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoral, în zonele intens circulate din judeţul Constanţa, au fost operaţionalizate 24 puncte de lucru temporare. Unsprezece dintre acestea sunt puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localităţile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor şi Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu, precum şi în staţiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti şi Vama Veche şi Eforie Nord, opt puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanţe, şenilate şi motociclete SMURD, în staţiunile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche şi cinci puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcaţiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol şi Lacul Techirghiol.

“O atenţie deosebită este acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că în perioada 1 iunie – 16 septembrie 2019, prin operaţionalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfăşurate 1.498 de misiuni, în urma cărora peste 3.000 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical (1.341 la corturile amplasate pe plajă, iar 2.153 de către echipajele care încadrau ambulanţe SMURD aflate în punctele de prim ajutor).
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Eforie, unde pompierii paramedici au asistat medical 357 de persoane, urmate de Costineşti – 333 persoane, Saturn – 287 persoane, Vama Veche – 212 persoane, Mamaia – 92 persoane, Mamaia Nord – 44 persoane şi Corbu – 16 persoane.

Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare şi tărgi. Programul de funcţionare al acestora este între orele 08.00 - 20.00.

Lângă corturi staţionează şenilatele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, capabile să asigure intervenţia pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.

Din cele 58 acţiuni ale echipajelor care încadrează motocicletele SMURD, 43 au fost intervenţii de acordare a asistenţei medicale, iar 15 au fost misiuni de asigurare a răspunsului la eventuale solicitări din partea participanţilor la evenimentele cu public numeros.  Echipajele MOTO din punctele de prim ajutor au asistat un număr de 43 persoane (40 adulţi şi 3 copii).

Salvatorii care au încadrat şenilatele existente pe litoral au desfăşurat anul trecut 157 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecţiuni medicale în punctele de prim - ajutor de pe plaje sau la ambulanţe, în vederea preluării şi transportării acestora către unităţile spitaliceşti, pentru investigaţii suplimentare.

MInistrul Marcel Vela a participat, miercuri, la trecerea în revistă a efectivelor şi tehnicii structurilor MAI  care vor asigura măsurile de ordine publică şi gestionarea situaţiilor de urgenţă pe litoralul românesc în perioada estivală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.