Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, miercuri, că din cele 365 articole ale actualei legi a educaţiei, au fost modificate 152, iar noua lege va fi elaborată la începutul anului următor, urmând să fie dezbătută în Parlament în iunie-septembrie 2018

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Educaţiei a susţinut, miercuri, la dezbaterea "Învăţământul universitar - prezent şi viitor" de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, că se impun reglementări flexibile şi coerente pentru cadrul general de organizare şi funcţionare a Sistemului Naţional de Educaţie.

"Din cele 365 articole ale actualei legi, au fost modificate 152, ceea ce reprezintă 41 la sută din ansamblul ei. De asemenea, din anumite puncte de vedere, legea a rămas în urmă faţă de realităţile economico-sociale actuale. Prin urmare, o nouă lege trebuie să impună responsabilitate, atât şcolilor şi universităţilor, cât şi cadrelor didactice, să prevadă o mai bună şi permanentă pregătire a acestora, deoarece de priceperea şi ţinuta lor profesională depinde în foarte mare măsură progresul elevilor şi studenţilor”, a spus Pavel Năstase.

Ministerul Educaţiei a avansat şi un calendar de lucru cu următoarele etape: aprilie - mai 2017 - realizarea unei sinteze a consultărilor anterioare; iunie -  noiembrie 2017 - evaluarea Sistemului Naţional de Educaţie (Starea Educaţiei); noiembrie - decembrie 2017 - asumarea opţiunilor majore ale educaţiei; ianuarie - februarie 2018 - elaborarea proiectului noii legi a educaţiei (sub coordonarea unui grup de lucru constituit la nivelul MEN); martie - mai 2018 - dezbateri publice;  iunie - septembrie 2018 - dezbaterea proiectului de lege în Parlament.

"Strategiile sectoriale ale Ministerului Educaţiei Naţionale, orientările strategice identificate prin Proiectul România Educată şi viziunea Academiei Române sunt convergente către un obiectiv comun: o educaţie de calitate. Cele trei instituţii îşi pot coordona eforturile, scopul fiind comun şi calendarele apropiate. De asemenea, dorim să avem o amplă dezbatere publică, o largă consultare a specialiştilor, cadrelor didactice, elevilor, studenţilor, părinţilor, societăţii civile, sindicatelor şi patronatelor, comunităţilor locale. Decizia finală, adică adoptarea legii, trebuie luată în forul legislativ, în parlament, indiferent de structura lui şi de alianţele constituite”, a conchis ministrul Pavel Năstase.

Ministerul Educaţiei Naţionale a prezentat miercuri, la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, direcţiile de acţiune privind asumarea opţiunilor majore ale educaţiei şi elaborarea proiectului de lege a educaţiei.

Prezent la reuniune, premierul Sorin Grindeanu a declarat că, în contextul deselor modificări operate în actuala lege a educaţiei, este nevoie de o viziune coerentă, generală, strategică a întregii societăţii asupra educaţiei pe termen mediu şi lung, asumată de toţi factorii guvernamentali şi neguvernamentali interesaţi.

"Cred că a venit timpul să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă şi să găsim acele soluţii care să ne permită să avem o legislaţie funcţională pe termen lung, transparentă şi predictibilă în acest domeniu. Avem nevoie de o lege nouă, adaptabilă, concisă şi cuprinzătoare, pentru ca reforma în domeniul educaţiei să fie un proces adecvat unei societăţi bazate pe cunoaştere, economie de piaţă, competiţia valorilor şi stat de drept. Pentru a construi o «Românie competentă» avem însă nevoie de o viziune pe termen lung - până în 2030, la care să participe toate forţele societăţii”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

La dezbaterea de la ASE au participat şi preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, preşedinţii comisiilor de învăţământ din Parlamentul României,  Ecaterina Andronescu şi Camelia Gavrilă, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Mihai Cîmpeanu, rectori, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământul superior, secretari de stat şi directori din Ministerul Educaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.