Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase a declarat, vineri, pentru News.ro, că imediat după apariţia în presă a cazului profesoarei de română care acuză că va fi înlocuită de un alt cadru didactic fără inspecţie şi în absenţa unei consultări cu elevii săi şi cu părinţii acestora, a cerut Inspectoratului Şcolar să trimită un comunicat de presă în care să explice situaţia. În plus, conform ministrului, MEN nu poate modifica metodologia ori de câte ori un profesor este nemulţumit, iar profesoara nu este dată afară, ci postul a fost ocupat în etapa de pretransfer, cadrul didactic putând merge la altă şcoală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am cerut ISMB ca imediat să explice situaţia într-un comunicat de presă. Este o problemă la nivelul unităţii de învăţământ. Apoi Inspectoratul şcolar poate explica acest caz. Un lucru este însă clar, nu putem modifica metodologia pentru fiecare cadru didactic atunci când nu ar fi de acord să  respecte prevederile legale în vigoare", a explicat pentru News.ro, ministrul Educaţiei. 

La rândul lui, profesorul Alexandru Croitoru de la Colegiul "Mihai Viteazul" a relatat pentru News.ro că s-a titularizat prin pretransfer la Colegiul Naţional "George Coşbuc", stârnind nemulţumiri printre cadrele didactice suplinitoare. El a explicat că suplinitorii au contract de muncă pe perioadă determinată, iar profesoara de română, care avea acest statut, nu trebuia inspectată de nimeni. 

"Doamna profesor de română are contract de muncă pe perioadă determinată fiind suplinitor. Legătura ei cu copiii este una emoţională, dar nu se poate vorbi de o legătură de durată, ştie asta orice  suplinitor. Apoi, ca suplinitor nu trebuia să o inspecteze  sau să o evalueze nimeni, pentru că ea suplinea un post, post care devine vacant în anul şcolar 2017-2018 şi care, spre ghinionul ei, a fost ocupat în etapa de Pretransfer de către un cadru didactic titular, conform calendarului mişcării de personal", a explicat profesorul de biologie Alexandru Croitoru. 

El a explicat că o situaţie aproape similară trăieşte şi el, pentru că s-a titularizat prin Pretrasfer la Colegiul Naţional G Coşbuc, stârnind  nemulţumii printre cadrele didactice suplinitoare. 

"Em obţinut cel mai mare punctaj pe Bucureşti la titularizare la Biologie. M-am titularizat prin Pretransfer la George Coşbuc şi, dacă la Coşbuc se intră în restrângere de activitate , trebuie să plece una dintre profesoarele care sunt acolo. Ce i s-a întâmplat colegei de română este ceva firesc, se întâmplă mereu în învăţământ, orice suplinitor ştie acest lucru", a subliniat profesorul Croitoru. 

Cristina Tunegaru, care a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ, dar şi a amestecului Primăriei Bucureşti în activitatea şcolară, a anunţat, joi, pe Facebook, că a fost dată afară din şcoală, deşi nu a venit nimeni să o vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor ei sau să vorbească cu părinţii şi cu copiii. Ea a precizat pentru News.ro că a aflat de pe Internet că nu va mai avea ore începând cu 1 septembrie, iar când a mers pentru a-şi depune cererea de prelungire i s-a transmis că o depune degeaba.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, joi seară, că Tunegaru are statutul de profesor suplinitor, iar postul său a fost ocupat legal, începând cu anul şcolar 2017-2018, respectiv cu data de 1 septembrie 2017, de către un profesor titular care a solicitat transferul pentru întregirea normei didactice, cadrele didactice titulare având prioritate pentru ocuparea posturilor. 

Reprezentanţii ISMB mai spuneau că declaraţiile profesoarei de limba română nu corespund adevărului şi aduc prejudicii de imagine primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Inspectoratului.

De asemenea, Biroul de presă al Primăriei Capitalei a transmis că primarul Capitalei condamnă orice încercare de face o legătură între întreruprea activităţii profesoarei Cristina Tunegaru la Şcoala 95 din Bucureşti şi criticile cadrului didactic la adresa sa.

Tunegaru a revenit cu precizări pe Facebook vineri dimineaţă, susţinândf că acuzaţia că ar fi afectat imaginea primarului Bucureştiului este "halucinantă" şi că nu vede ce legătură are ea cu aceste lupte politice. Ea mai spune că este inacceptabil ca decizia de angajare a unui profesor să nu ţină cont de realitatea din şcoală şi de dorinţa părinţilor şi că "în fiecare an acest sistem atavic de angajare prin repartiţie exact ca în comunism exclude tineri valoroşi".

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.