Patru nave militare fluviale vor desfăşura, în perioada 5-16 mai, activităţi de instrucţie pe Dunăre, urmând să aibă escale în cinci porturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, Vedeta Fluvială 154 şi Vedeta Fluvială 157, din cadrul Divizionului 88 Vedete Fluviale, vor desfăşura exerciţii de menţinere şi de perfecţionare a capacităţii operaţionale, actualizând totodată baza de date privind navigaţia fluvială pe tronsonul Tulcea-Sfântu Gheorghe.

Luni, cele două nave militare vor participa la activităţile dedicate Zilei localităţii Sfântu Gheorghe din Delta Dunării.

"În acelaşi timp, Monitorul 47 şi Vedeta Blindată 178, din cadrul Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, vor executa, de la Brăila până la Orşova, un marş de instrucţie în vederea perfecţionării deprinderilor ofiţerilor în conducerea navelor şi a echipajelor pentru exploatarea tehnicii de luptă şi a armamentului de la bord. Cele două nave militare vor ajunge în portul Calafat, în seara zilei de miercuri, 8 mai, iar publicul din acest oraş-port dunărean le va putea vizita joi, 9 mai”, se arată în comunicat.

La Calafat, marinarii militari, sub comanda generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, au obţinut o victorie importantă, în anul 1877, în Războiul de Independenţă, când au bombardat şi au scufundat monitorul turcesc "Podgoriţa". Pentru a marca acest moment din lupta pentru obţinerea Independenţei de Stat a României, militarii Forţelor Navale Române vor participa, joi, la ceremonialul militar şi religios organizat de Primăria municipiului Calafat, la Monumentul Războiului de Independenţă din Calafat.

Sursa citată a precizat că Monitorul 47 şi Vedeta Blindată 178 îşi vor continua marşul de instrucţie pe Dunăre şi vor mai face escale în Portul Drobeta Turnu-Severin (sâmbătă, 11 mai; program de vizitare în intervalul orar 9.00-12.00), în Portul Orşova (duminică, 12 mai; program de vizitare în intervalul orar 8.00-11.00) şi în Portul Giurgiu (marţi, 14 mai; program de vizitare în intervalul orar 14.00-18.00).

Navele îşi vor încheia misiunea în 16 mai, când vor acosta în Portul Militar Brăila. La bordul navelor fluviale, pe perioada celor zece zile de instrucţie pe Dunăre, se vor afla şi elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari ai Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu".

Una dintre misiunile principale ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu” este asigurarea securităţii căilor de comunicaţii şi a graniţei fluviale a României, pentru libera circulaţie a traficului de mărfuri şi de persoane, au menţionat reprezentanţii Forţelor Navale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.