Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - PRIMER arată că lipsa de pe piaţă a unor produse pe bază de ibuprofen şi paracetamol pentru copii se datorează deficienţelor legate de disponibilitatea la nivel mondial a materiilor prime şi materialelor, explicând că în cazul acestor produse s-a ajuns la un consum cu peste 50% mai mare faţă de anul trecut, în contextul sezonului sever de infecţii respiratorii. În prezent există cantităţi destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale, precizează aceştia, făcând apel la părinţi să nu facă stocuri, pentru a nu accentua criza. Ministerul Sănătăţii a comunicat lista medicamentelor pediatrice care conţin paracetamol şi ibuprofen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România arată, luni, că discontinuităţile semnalate de părinţi cu privire la aprovizionarea cu soluţiile pediatrice de ibuprofen şi paracetamol au cauze legate de deficienţe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime (substanţa activă, excipienţi) şi materialelor (recipiente, mensuri, linguriţe, etc.) utilizate în fabricaţie.

”Consumul de soluţii pediatrice antipiretice a crescut exponenţial în ultimele luni datorită sezonului sever de infecţii acute ale căilor respiratorii (IACR), ajungându-se în cazul celor două produse utilizate pe scară largă, ibuprofen şi paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare faţa de perioada similară a anului 2021. A fost depăşit chiar şi consumul de dinainte de perioada de pandemie”, explică reprezentanţii producătorilor de medicamente.

Aceştia arată că, deşi producătorii au pus în vânzare cantităţi mult mai mari decât în anul precedent şi chiar mai mari decât în 2019, consumul susţinut a dus la dispariţia acestor medicamente.

”Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare datorită problemelor apărute la nivel global: a) capacităţi de producţie finite, care nu pot fabrica volume suplimentare; b) lipsa unor precursuri şi intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate; c) restricţiile intermitente în livrarea substanţelor active (fabricate în marea lor majoritate în China); d) costurile în creştere a materiile prime şi materialelor, de exemplu kg de paracetamol s-a scumpit de 12 ori; e) planificări de producţie eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021, etc.”, adaugă sursa citată.

Reprezentanţii PRIMER susţin că în România penuria a fost agravată de faptul că sunt solicitate cu predilecţie anumite mărci comerciale de ibuprofen şi paracetamol, deşi în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conţin aceeaşi substanţă activă, având aceeaşi calitate, eficienţă, siguranţă şi gust placut, care sunt chiar mai ieftine.

Potrivit aceleiaşi surse, în prezent există cantităţi destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen şi paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale şi este important să se ceară sfatul medicului şi farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori.

”În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200 de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen şi paracetamol pe lună, atât fabricate în Romania, cât şi de la export, aşadar problema îşi va găsi rezolvare la începutul anului 2023. Facem un apel respectuos la părinţi să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situaţia de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranţă timp de maximum 1-2 luni”, precizează reprezentanţii PRIMER.

De altfel, tot luni, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista preparatelor comerciale de uz pediatric (antitermice, antiinflamatoare) disponibile în România, fiind vorba despre cele care conţin paracetamol şi ibuprofen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.