Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andeea Păstîrnac, a declarat, luni, referitor la cetăţenii români din sudul Italiei unde s-au semnalat abuzuri ale unor fermieri, că i-a prezentat prim-ministrului un raport şi că speră ca într-un timp scurt să poată fi puse în practică toate măsurile pe care le-a agreat împreună cu autorităţiile italiene şi astfel să se asigure prezenţa în Sicilia a reprezentanţiilor Ministerelor Muncii şi Afacerilor Interne, care să răspundă punctual problemelor ridicate acolo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am prezentat un raport prim-ministrului. De asemenea, am început un proces de consultări cu ministerele de Interne şi Muncii pe problemele semnale în timpul acestei misiuni şi sperăm ca într-un timp foarte scurt să reuşim să punem în practică toate măsurile pe care le-am agreat împreună cu autorităţiile italiene, astfel încât să asigurăm prezenţa în Sicilia a reprezentanţiilor celor două ministere, care să răspundă punctual problemelor ridicate acolo”, a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni.

Andreea Păstîrnac a precizat că autorităţiile italiene şi-au dat acordul de principiu pe măsurile agreate, urmând să înceapă un ”proces de negociere a unui Memorandum care să pună în bună lege aceste elemente”.

”Autorităţile locale şi autorităţile guvernamentale (din Italia – n.r.) ne-au primit foarte bine, cu discuţii extrem deschise. Problema abuzurilor pe linie de muncă este constatată începând cu 2014, au fost luate măsuri punctuale, dar pentru prima dată s-a discutat cu autorităţiile guvernamentale şi locale un pachet de măsuri prin care se încearcă să răspundem diferitelor forme de probleme şi diferitelor forme de constrângeri care există în Sicilia”, a explicat Păstîrnac.

Referitor la cuprinsul Memorandumului, Păstîrnac a precizat că este nevoie ca împreună cu autorităţiile italiene să se creeze ”această interfaţă”, astfel încât oricine se găseşte într-o situaţie în afara legii ”să ştie că există un interlocutor care îl respectă şi care are instrumentele adevărate astfel încât să îl ajute”.

”Pentru a începe o procedură de acest gen este nevoie în primul rând de cooperarea celui care se găseşte în această situaţie. Pentru ca cineva să vină şi să depună o plângere are nevoie de acel climat de încredere în autorităţi. Este nevoie ca împreună cu autorităţiile italiene să creăm această interfaţă, să fim acolo pentru ei, astfel ca oricine se găseşte într-o situaţie, nici măcar de abuz, dar într-o situaţie care este deja în afara legii, să ştie că există un interlocutor care îl respectă şi care are instrumentele adevărate astfel încât să îl ajute. Ansamblul de măsuri care a fost discutat pe acea platformă în care se găsesc, alături de reprezentanţii autorităţilor locale, se găsesc şi sidicate şi ONG-uri, are tocmai acest rol de a da posibilitatea celui care a venit acolo din stăinătate, care poate cunoaşte limba dar nu cunoaşte dialectul din acel loc, care este izolat din anumite motive să îşi cunoască drepturile şi să ştie că există cineva care îl va respecta şi îl va proteja în momentul în care se decide să depună plângere”, a arătat Pătîrnac.

Ministrul a menţionat că, pe lângă o campanie de informare pentru românii care muncesc acolo, s-a discutat şi posibilitatea ca statul român să trimită echipe mobile mixte chiar şi în ferme, astfel încât oamenii să înceapă să aibă în faţa lor un interlocutor pe care să îl recunoască, spre care să se întoarcă şi să ştie că acea persoană le stă la dispoziţie.

Întrebată câte plângeri pentru abuzuri au fost înregistrate, Păstîrnac a precizat că la nivel oficial există doar trei astfel de solicitări de ajutor.

”Pentru momentul de faţă, oficial, din 2014 autorităţile italiene ne-au spus că s-au înregistrat doar trei plângeri formale. Este clar că acest număr nu reflectă situaţia probabil la care sunt expuşi cetăţenii români şi trebuie să găsim o modalitate (...) cum putem să ajutăm persoanele aflate într-o situaţia limită să poată să depună plângere sau să poată să semnaleze această situaţie”, a spus ministrul.

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, alături de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat, în perioada 15-17 martie, în Ragusa, Italia, într-o misiune de evaluare a situaţiei românilor aflaţi la muncă în această ţară.

Ministrul Păstîrnac s-a întâlnit cu prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, cu primarul oraşului Ragusa, Federico Piccitto.

”De asemenea, delegaţia s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme si sere, pentru a discuta la faţa locului cu muncitorii români. Autorităţile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc şi lucrează în condiţii grele, izolaţi, fără posibilităţii de comunicare, fiind totodată expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz”, precizează Guvernul.

Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă.

Printre măsurile convenite împreună cu autorităţile italiene sunt înfiinţarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane, operaţionalizarea unor unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

Până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în condiţii de sclavie în ferme din sudul Italiei, potrivit estimărilor poliţiei, care subliniază că Ragusa este centrul exploatării în zonă, relatează săptămânalul The Observer, care a făcut un reportaj în rândul victimelor abuzurilor sexuale şi nu numai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.