Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca - Palmer a declarat, marţi seară, că ordinul privind derogările vânătorii pentru speciile de animale protejate de tipul carnivorelor mari nu va mai fi emis, în sprijinul acestei decizii venind şi avizul negativ dat de Academia Română. Palmer spune că urmează să se înfiinţeze o structură specializată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne care să intervină în situaţii de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Studiul care fundamentează emiterea ordinului de ministru a avut mai multe suspiciuni, să spunem, între care aş vrea să menţionez că au existat controverse referitor la metoda prin care se calculează şi se evaluează populaţiile acestor specii, au existat suspiciuni referitoare la utilitatea intervenţiei preventive şi, de asemenea, asupra corectitudinii intervenţiei, pentru că s-a pus problema dacă acestea vor fi recoltate”, a declarat Cristiana Paşca-Palmer.

Ministrul spune că, marţi, a fost primit răspunsul din partea Academiei Române care a transmis un aviz negativ asupra cotelor de urşi, lupi, râşi şi pisici sălbatice care puteau fi ucise. Astfel, pentru situaţiile de urgenţă, se intenţionează înfiinţarea Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice (SUAS) în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

„Întrebarea care se punea este dacă aceste specii sunt realmente extrase din habitat, se intervine pe ele pentru că a existat un conflict om-natură sau este o formă mascată, de fapt, de vânătoare”, mai adaugă Palmer care spune că noul serviciu în care vor lucra angajaţii MAI va elimina suspiciunea vânătorii pentru agrement.

Proiectul de ordin privind stabilirea unor „cote de intervenţie” al ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor a fost supus dezbaterii publice până pe 30 septembrie şi viza „aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică". Proiectul a stârnit controverse în spaţiul public, organizaţia World Wide Fund for Nature reclamând că, dacă proiectul ar fi aprobat, s-ar permite vânarea a 1.691 de animale sălbatice protejate.

Proiectul viza o derogare pentru vânătoarea a 552 exemplare de urs, 657 exemplare de lup şi 482 exemplare de pisică sălbatică.

Anul trecut, s-a aprobat derogarea pentru 540 de exemplare de urs, pentru 598 de exemplare de lup şi 496 de exemplare de pisică sălbatică, iar în 2014 s-au aprobat derogări pentru 550 de urşi, 520 de lupi şi 440 de pisici sălbatice.

Este pentru prima dată când Academia Română dă un aviz negativ pentru un studiu care vizează cotele de intervenţie pentru vânarea carnivorelor mari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.