Parchetul ICCJ prezintă detalii despre stadiul anchetei în cazul incendiului de la Spitalul Judeţean Neamţ, la aproape 11 luni de la producerea acestuia, conform cărora cele mai recente cercetări la faţa locului au fost făcute la jumătatea lunii iunie, anul acesta, au fost solicitate 18 expertize medico-legale, au fost făcute 6 expertize genetice în vederea stabilirii identităţii victimelor, au fost audiate peste 130 de persoane, au fost solicitate trei expertize şi 5 percheziţii informatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încendiul izbucnit în 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, s-a soldat cu decesul a zece pacienţi. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite.  

Conform Parchetului, activităţile efectuate până la această dată în acest dosar, instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică, în care sunt desfăşurate cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, au urmărit administrarea unui probatoriu complex, astfel:

1. Au fost efectuate cercetări la faţa locului în perioadele: 14.11.2020-15.11.2020, 18.11.2020, 24.11.2020, 15.12.2020, 12.02.2021, 25.02.2021-26.02.2021, 4.03.2021, 17.03.2021, 18.03.2021, 3.06.202, 8.06.2021 şi 18.06.2021. Au fost ridicate probe materiale necesare expertizelor dispuse.

2. Au fost dispuse şi efectuate 18 expertize medico-legale pentru stabilirea cauzelor deceselor atât ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului, cât şi ale altor persoane pentru a stabili dacă decesul s-a produs din cauza aceloraşi împrejurări. Menţionăm că în cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obţinute în urma unui ordin european de anchetă.

Pentru 5 expertize dintre cele menţionate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse şi alte 3 noi expertize medico-legale.

Totodată, au fost dispuse şi efectuate 6 expertize genetice în vederea stabilirii identităţii victimelor.

3. A fost realizată audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparţinând personalului tehnic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi ISU Neamţ, 3 persoane vătămate, 59 aparţinători ai  persoanelor decedate în incendiu, precum şi alte peste 20 de persoane lucrători la societăţi comerciale şi întreprinderi individuale.  

Majoritatea persoanelor menţionate anterior au fost reaudiate pentru clarificarea împrejurărilor noi apărute pe parcursul cercetărilor.

4. Au fost ridicate înscrisuri medicale şi financiar-contabile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 15-25 noiembrie 2020, întocmindu-se 14 procese verbale în acest sens, în cadrul unor percheziţii şi ridicări silite de înscrisuri. Ridicarea de înscrisuri a continuat pe întreaga durată a cercetărilor, ultimele demersuri fiind efectuate la 1 octombrie 2021.

5. A fost dispusă efectuarea unor expertize de către INEC Bucureşti – LIEC Iaşi, INSEMEX Petroşani, INEC Bucureşti (3 expertize), expertize în construcţii, expertize privind rezistenţa materialelor, expertiză tehnico-ştiinţifică traseologică, o constatare în materie financiară şi o constatare tehnico ştiinţifică în specialitatea electronică. Procurorii au asigurat coordonarea între echipele de experţi pentru punerea la dispoziţie a materialelor necesare efectuării expertizelor.

6. Au fost efectuate cinci percheziţii informatice şi întocmite două rapoarte de analiză a datelor informatice, precum şi două reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul şi pentru verificarea unor ipoteze de lucru.

De asemenea, au fost efectuate şi alte acte de cercetare penală, dintre care enunţăm: verificări la Colegiul Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, STS, Administraţia Naţională de Meteorologie, Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi restituiri de bunuri şi altele.

Pe măsura depunerii tuturor rapoartelor de expertiză şi de control, vor fi efectuate procedurile de comunicare către părţi, în vederea formulării unor posibile obiecţiuni. Concluziile expertizelor şi constatărilor vor fi integrate cu restul probelor pentru stabilirea situaţiei de fapt care conturează infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În vederea stabilirii persoanelor faţă de care pot fi continuate cercetările în calitate de suspecţi este necesar a fi analizat coroborat ansamblul probelor administrate. Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare verificări solicitate de organele de urmărire penală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Prezentarea unor date concrete în acest moment în sensul cauzelor producerii incendiului ar fi în măsură să pericliteze rezultatul anchetei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.