Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul documentelor din arhiva instanţei care au fost aruncate la pubelă, în condiţiile în care trebuiau păstrate până la 20 de ani şi apoi distruse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut de Avocatul Poporului, care s-a autosesizat în acest caz, semnalat în presă în ianuarie. Avocatul Poporului a constatat că aspectele de ordin penal reieşite din acest caz nu ţin de competenţa sa.

În 11 ianuarie 2016, Digi 24 Iaşi a relatat despre faptul că documente cu date personale şi confidenţiale din arhiva Judecătoriei Iaşi au fost aruncate în pubelă.

Purtătorul de cuvânt al judecătoriei preciza atunci că dosarele instanţei trebuie păstrate până la 20 de ani şi apoi distruse prin topire.

Judecătoria Iaşi a comunicat Avocatului Poporului faptul că a fost vorba despre 20 de file, reprezentând copii ale înscrisurilor găsite de reporteri şi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în 21 ianuarie 2016, iar dintre acestea doar două înscrisuri conţineau date cu caracter personal, exceptate de la publicarea pe portalul instanţelor de judecată.

Autoritatea Naţională de Supraveghere şi Protecţie a Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a comunicat Avocatului Poporului că a efectuat un control, în 21 ianuarie 2016, în urma căruia a sancţionat Judecătoria Iaşi cu o amendă de 3.500 de lei pentru fapta de neîndeplinire a obligaţiilor privind confidenţialitatea şi aplicarea măsurilor de securitate.

Avocatul Poporului mai precizează că Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a deschis un dosar penal având ca obiect infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.