Sute de persoane au asistat, miercuri, la Alba Iulia, la repetiţia generală a paradei dedicate Zilei Naţionale a României, care va avea loc joi şi la care vor participa peste 600 de militari şi zeci de mijloace tehnice de luptă din cadrul unor structuri ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parada militară de la Alba Iulia este programată să înceapă joi, la ora 13.00, şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, zonă care va fiu închisă traficului rutier.

Comandantul paradei, generalul de brigadă Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina”, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că antrenamentele au decurs foarte bine şi că cei peste 600 de militari care vor defila de 1 Decembrie la Alba Iulia sunt pregătiţi.

"Am desfăşurat antrenamente pentru ceremonialul militar de mâine (n.r. - joi). Sunt militari ai Diviziei IV împreună cu celelalte ministere şi avem pregătiţi 600 de militari şi zeci de blindate. Cea mai mare atracţie la Ministerul Apărării Naţionale sunt acele aruncătoare proiectoare”, a mai spus Nicolae Tonu.

La parada de la Alba Iulia vor participa militari de la Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan” din Bistriţa,  Regimentul 50 Rachete Antiaeriene "Andrei Mureşianu” din Floreşti/Cluj, Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania” din Şimleu Silvaniei”, Batalionului 317 Cercetare "Vlădeasa” din Someşeni, Batalionul 26 Vânători de Munte "Avram Iancu” din Brad, urmate de Brigada 10 "Dunărea de Jos”, reprezentată de Batalionul 136 Ge "Apulum” din Alba Iulia.

La paradă vor participa, de asemenea, studenţi şi elevi de la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Colegiul Naţional Militar "Mihai Vitezul” din Alba Iulia, Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan din Cluj-Napoca, iar defilarea se va încheia cu pompierii militari de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea” al judeţului Alba, poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean de Politie Alba, angajaţii Serviciului Român de Informaţii Alba şi poliţiştii locali de la Poliţia Locală din Alba Iulia.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au fost deschise oficial, miercuri, când în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii a fost arborat un steag tricolor imens în cadrul unui ceremonial religios şi militar.

Programul manifestărilor de la Alba Iulia vor debuta în cursul zilei cu ceremonii solemne de depuneri de coroane la statuile lui Ion I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul şi la busturile regilor Ferdinand şi Maria, urmând apoi primirea soliilor în Sala Unirii, iar în jurul amiezii o slujbă Te Deum în faţa catedralei Reîntregirii. În jurul orei 13.00, este programată parada militară, iar apoi evenimentele vor continua cu concerte în aer liber de muzică uşoară şi populară.

Câteva zeci de bucătari din întreaga ţară vor organiza de 1 Decembrie la Alba Iulia un spectacol gastronomic numit "Marea Unire a bucătarilor”, în cadrul căruia vor găti în aer liber peste două tone de fasole boabe şi cu câteva sute de kilograme de cârnaţi, iar mâncarea, aproximativ 8.000 de porţii, o vor servi apoi gratuit participanţilor la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Mâncarea va fi pregătită, după cum promit organizatorii, în "cel mai mare ceaun din România” şi vor fi folosite doar ingrediente româneşti.

Autorităţile din Alba au pregătit  şi focuri de artificii 3D, care vor încheia manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.