Un grup de experţi desemnaţi de ministrul Educaţiei va realiza, până în 30 iunie, un proiect pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), însoţit de o analiză de impact a reglementării în vederea scutirii personalului de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) de impozitul pe venituri salariale obţinute din activităţi de cercetare-dezvoltare, anunţă MENCS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI) s-au întâlnit, luni, cu omologi din sectorul guvernamental, în cadrul unei reuniuni de lucru la care au mai participat reprezentanţii sindicatelor din cercetare-dezvoltare şi ai patronatului, precum şi ai mediului economic şi de afaceri, local şi internaţional, arată un comunicat al MENCS.

Discuţiile au urmărit stabilirea cadrului normativ de aplicare a prevederilor articolului 20 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, referitoare la "deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare”.

În acest sens, Ministerul Educaţiei a propus Ministerului de Finanţe operaţionalizarea Registrului de experţi pe domenii de cercetare-dezvoltare, respectiv asigurarea susţinerii logistice pentru activităţile de certificare şi validare a activităţilor de cercetare-dezvoltare, ce urmează a fi desfăşurate de experţii desemnaţi de ANAF.

Registrul de experţi va fi întocmit de Ministerul Educaţiei în urma lansării unei sesiuni de aplicaţii pe platforma BrainMap. Remunerarea experţilor se va face pe baza unui mecanism de tip voucher, care va asigura respectarea condiţiilor de competenţă, independenţă şi imparţialitate, se mai arată în comunicat.

Ulterior, va fi aprobat proiectul de ordin comun al ministrului Finanţelor Publice şi al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a cadrului legal pentru deducerea suplimentară de 50 la sută a cheltuielilor efectuate de contribuabilii-agenţi economici în anul fiscal respectiv, pentru activităţile de cercetare-dezvoltare.

Totodată, se pot  asigura o simplificare a activităţilor şi un tratament predictibil aplicat contribuabililor, care să stimuleze creşterea investiţiilor acestora în activităţi de cercetare-dezvoltare, susţine MENCS.

În ce priveşte noile iniţiative privind facilităţile fiscale pentru CDI, reprezentanţii instituţiilor prezente la întâlnire s-au constituit într-un grup
de lucru, numit prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, şi au convenit ca, până la data de 30 iunie 2016, să elaboreze şi să prezinte un draft de proiect pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), însoţit de o analiză de impact a reglementării în vederea scutirii personalului CDI de impozitul pe venituri salariale obţinute din activităţi de cercetare-dezvoltare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.