Elevi ai liceelor de stat, de preferinţă din clasele terminale, care provin din grupuri dezavantajate, cum ar fi familii cu venituri mici sau aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv romi, care locuiesc în zone rurale sau în care nu există şcoli în proximitate, au unul sau ambii părinţi în străinătate sau au cerinţe educaţionale speciale beneficiază de programe de vară de tip punte, în perioada iulie - septembrie, organizate de opt instituţii de învăţământ superior din sistemul public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MEN, opt universităţi derulează, în perioada iulie - septembrie 2017, douăzeci de programe de vară de tip punte pentru mai mult de 1.000 de elevi, prin Schema de Granturi Competitive pentru universităţi din cadrul proiectului ROSE, beneficiari fiind elevi din liceele de stat eligibile pentru obţinerea de granturi în cadrul Schemei de granturi pentru licee, de preferinţă cei din clasele terminale de liceu care provin din grupuri dezavantajate.

Mai exact, sunt vizaţi elevii aflaţi în situaţie de risc: trăiesc în familii cu venituri mici, aparţin minorităţilor naţionale (inclusiv romi), locuiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există şcoli în proximitate, au unul sau ambii părinţi în străinătate sau au cerinţe educaţionale speciale.

Activităţile organizate în special în campusuri oferă acestor elevi o experienţă universitară timpurie, menită să îi familiarizeze cu mediul academic şi să iniţieze o dezvoltare a abilităţilor relevante pentru succesul în învăţământul superior.

Cu acest prilej, elevii pot participa la ateliere de lucru, vizite de studiu, competiţii sportive, evenimente culturale etc., adică atât activităţi legate direct de viaţa universitară şi de specificul facultăţilor implicate, cât şi activităţi prin care să cunoască oraşul în care ar urma să îşi continue studiile.

Durata acestor programe de vară este cuprinsă între două şi trei săptămâni. Pentru siguranţa liceenilor participanţi, este solicitat acordul scris al părinţilor/tutorilor legal instituiţi, iar elevii sunt informaţi şi instruiţi în legătură cu regulile ce trebuie respectate.

Cele opt sunt: Universităţile Politehnica, de Vest şi de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României" din Timişoara, Universităţile „Babeş-Bolyai” şi Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Craiova.

Până la finalul Schemei de Granturi Competitive pentru universităţi - Programe de Vară (SGU-SV) din cadrul proiectului ROSE (2020) se estimează un număr de peste 10.000 de elevi - beneficiari prin intermediul a 640 de programe de vară de tip punte. Apelul la propuneri de subproiecte din runda a II-a va fi lansat în luna noiembrie a acestui an, urmând ca activităţile să se desfăşoare în perioada mai - septembrie 2018.

Proiectul privind Învăţământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanţat integral de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.