ONG Mare Nostrum a anunţat că de la începutul anului şi până în prezent aproape 120 de delfini au eşuat pe litoralul românesc, o situaţie similară înregistrându-se în urmă cu cinci ani, când 177 de delfini au eşuat în plasele pescăreşti pe tot parcursul anului. MAre Nostrum a decretat ca pe data de 5 august, când este Ziua Delfinului, să fie zi de doliu având în vedere situaţia gravă în ceea ce priveşte numărul ridicat de delfini eşuaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“De Ziua Delfinului, 5 august,  ONG Mare Nostrum decretează zi de doliu! Motivul îl reprezintă situaţia gravă  înregistrată în acest an privind numărul ridicat de delfini eşuaţi. De la începutul anului şi până acum, echipa de specialişti Mare Nostrum s-a deplasat la peste 119 de sesizări, toate fiind cazuri de delfini eşuaţi. O situaţie similară a fost înregistrată în 2012, când 177 de delfini au eşuat din cauza plaselor pescăreşti, pe toată durata anului”, se arată în comunicatul organizaţiei.

ONG Mare Nostru menţionează că pentru a trage un semnal de alarmă privind situaţia dramatică a cetaceelor din Marea Neagră pune doliu pe o zi care ar fi trebuit să fie de celebrare a cetaceelor, nu de informare asupra faptului că ajung pe cale de dispariţie.

Directorul executiv al ONG Mare Nostrum spune că în ciuda semnalelor de alarmă trase în ultimii ani, interesul autorităţilor este scăzut şi nu este aplicat un plan de măsuri pentru a reduce numărul delfinilor eşuaţi.

“ONG Mare Nostrum vorbeşte şi atrage atenţia asupra acestei probleme reale de câţiva ani buni de zile, fără a avea ecouri în rândul instituţiilor direct implicate în problematică. Practic, delfinii eşuează an de an, reprezentând o imagine dezolantă pentru turiştii aflaţi în vacanţă pe litoral. În ciuda eforturilor de conştientizare pe care le-am făcut, în rândul pescarilor şi al instituţiilor direct implicate, interesul a rămas la fel de scăzut, nefiind aplicat un plan de măsuri pentru a reduce numărul delfinilor eşuaţi. Această situaţie ne arată practic implicarea redusă a autorităţilor în a ne asigura un mediu curat.”, a afirmat Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.

Organizaţia mai menţionează că suportă deplasările pentru toate sesizările legate de delfini eşuaţi exclusiv din donaţiile pentru campania ”Adoptă un delfin”, precizând că o deplasare pe litoral variază între 150 şi 450 de lei, fără costurile de incinerare, iar pentru Delta Dunării costurile se ridică la 1.000-2.000 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.