Un fost ofiţer de la Direcţia Generală Anticorupţie Suceava, fostul şef al Compartimentului permise auto şi o altă persoană au fost trimişi în judecată de DNA Suceava într-unul din cele trei dosare care vizează o grupare ce obţinea bani din susţinerea şi promovarea examenelor pentru permise de conducere şi înmatricularea autoturismelor. Fostul ofiţer de la DGA este acuzat că a oferit protecţie juridică grupării, oferindu-i informaţii şefului Compartimentului permise Suceava legate de anchete, iar în schimbul acestora ar fi pretins şi primit un autoturism de teren.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Suceava au finalizat cercetările într-unul dintre cele trei dosare în care mai multe persoane, între care funcţionari publici, poliţişti, instructori auto şi angajaţi ai RAR, sunt suspectate că au constituit o grupare pentru a obţine bani din susţinerea şi promovarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi înmatricularea autoturismelor.

Astfel, potrivit DNA, au fost trimişi în judecată Mihail Martin (în stare de arest la domiciliu), la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale), favorizarea făptuitorului, luare de mită şi acces ilegal la un sistem informatic; Radu Ionuţ Obreja (arestat preventiv în altă cauză), comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi dare de mită.

În acelaşi dosar, a mai fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială (arestat preventiv în altă cauză) pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.

DNA arată că, în celelalte două dosare, se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală, după cum urmează:

- în dosarul privind fapte de corupţie legate de eliberarea de permise de conducere,  se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală faţă de mai mulţi angajaţi ai Ministerului afacerilor Interne (MAI), şase aflaţi în stare de arest preventiv (între care şi Obreja Radu Ionuţ) şi patru sub control judiciar, alături de instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi

- în dosarul privind fapte de corupţie legate de înmatriculări auto se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane între care trei intermediari (doi în arest preventiv şi unul sub control judiciar)

În dosarul finalizat prin rechizitoriu şi trimis în judecată, procurorii au reţinut că, în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcţionat o grupare infracţională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuţ, în care, alături de poliţişti şi funcţionari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaţilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani percepute atât la examinarea teoretică, cât şi la traseu.

"În acest context, inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuţ. Protecţia juridică asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuţ, şeful Compartimentului permise Suceava şi pe complicii săi. Concret: l-ar fi informat pe şeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie, i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie, l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Compartimentului permise şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie, i-ar fi transmis informaţii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, apel ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi infracţionale corupţie în legătură cu obţinerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate (constând în restituirea sumei de bani pretinsă cu titlu de mită), ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere", arată DNA.

În 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Martin Mihail ar fi pretins, prin intermediul celui de-al treilea inculpat, persoană fizică, de la şeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuţ, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu.

"Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permiselor de conducere", scrie în comunicatul transmis luni de DNA.

În acelaşi context, în 9 octombrie 2020, inculpatul Martin Mihail, în aceeaşi calitate, ar fi accesat în mod ilegal baza informatizată de date administrată de Direcţia Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (care conţinea date clasificate ca secrete de stat, iar accesul era destinat unui grup restrâns de utilizatori) pentru a efectua verificări cu privire la raporturile de muncă ale unui agent de poliţie din cadrul Compartimentului permise Suceava.

Potrivit DNA, ulterior, informaţiile respective ar fi fost transmise inculpatului Obreja Radu Ionuţ care-l îl bănuia pe subordonat de formularea unor denunţuri împotriva sa.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoturismului de teren primit cu titlu de mită de către inculpatul Martin Mihail.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.