Oficialii Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) au făcut o vizită oficială în România, în perioada 10 – 21 mai, şi au vizitat mai multe penitenciare şi centre de reţinere şi arest preventiv. Oficialii au apreciat eforturile depuse pentru remedieresa problemelor sesizate în ultimul raport, dar au şi semnalat mai multe probleme. Între acestea, infrastructura, resursa umană şi unele proceduri aplicate deţinuţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada 10-21 mai a.c., a avut loc vizita în România a misiunii oficiale a delegaţiei Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT).

Pe parcursul misiunii delegaţia a avut întrevederi atât la nivel înalt, cât şi cu experţi din cadrul următoarelor instituţii: Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române”, a transmis, vineri, Ministerul Justiţiei.

Delegaţia CPT a vizitat următoarele penitenciare: Giurgiu, Galaţi, Craiova, Mărgineni; precum şi următoarele centre de reţinere şi arest preventiv: Bucureşti - Centrele nr. 1 şi 2, Prahova – Câmpina, Giurgiu, Dâmboviţa, Galaţi, Dolj. Au fost purtate, de asemenea, dialoguri cu reprezentaţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În cadrul vizitei de final de misiune în România, delegaţia CPT, reprezentată la nivelul său cel mai înalt, prin prezenţa domnului Alan Mitchell, preşedintele CPT, domnul Hans Wolff, primul vice-preşedinte al CPT şi a doamnei Therese Maria Rytter, cel de-al doilea vice-preşedinte al CPT, alături de alţi şase membri şi experţi au prezentat domnului ministru al justiţiei, Stelian Cristian Ion, doamnei Gabriela Scutea, Procurorul general, domnului Bogdan Despescu,  secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi celorlalţi oficiali prezenţi la reuniune, concluziile preliminare, precizând că raportul urmează să fie supus adoptării în cursul lunii noiembrie a.c.

”Delegaţia misiunii CPT a apreciat atât excelenta cooperare cu autorităţile române pe parcursul vizitei, cât şi eforturile evidente şi vizibile în sensul îmbunătăţirii în general a situaţiei locurilor de detenţie din România, îndeosebi în cazul penitenciarului Galaţi, faţă de constatările cuprinse în raportul CPT din cursul anului 2018. Au fost apreciate rezultatele obţinute în condiţiile provocărilor suplimentare survenite în context pandemic, în special cele din programul de vaccinare, consemnându-se vaccinarea cu prima doză a peste 10.000 de persoane private de libertate”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.

Inhstituţia a precizat şi că au fost semnalate probleme, în special în ceea ce priveşte infrastructura, resursa umană, respectiv unele proceduri aplicate faţă de persoanele private de libertate, aspecte pe care autorităţile române s-au angajat să le abordeze cu celeritate.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.