Medicul Octavian Jurma a explicat pentru News.ro că neizolarea contacţilor persoanelor confirmate cu Omicron este foarte periculoasă şi că astfel este favorizată răspândirea noii variante, care este oricum extrem de contagioasă. Conform legii, contacţii celor diagnosticaţi cu COVID-19 pot circula în voie dacă au cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare. Un alt aspect sesizat de Octavian Jurma este acela al relaxării unor măsuri în această perioadă, precum eliminarea purtării măştii în zonele neaglomerate, neexistând în acest sens o definiţie obiectivă a ceea ce înseamnă ”spaţii aglomerate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Această regulă mi s-a părut depăşită încă din timpul valului Delta, am avut multiple comentarii şi mesaje trimise în care oamenii reclamau faptul că, deşi ar fi vrut să rămână acasă pentru că erau contacţi direcţi şi foarte posibil infectaţi, nefiind confirmaţi de către DSP, au fost oblgaţi să meargă la lucru şi DSP-urile în general au fost extrem de reticente şi sunt în continuare foarte reticente să testeze, testele în România au scăzut săptămâna trecută cu 36% faţă de săptămâna precedentă şi nu dau semne că-şi revin aşa de repede cum speram, având în vedere că săptămâna trecută a fost minivacanţa. Nu există un entuziasm deloc de a se crea prin testare o imagine corectă a stadiului la care ne aflăm şi nu cred că va exista un entuziasm foarte mare nici în cazul infectărilor cu omicron, înainte de sărbători. 
 
Cred că asistăm la o decizie deliberată de a trece cumva de această perioadă, după care să vedem ce urmează. Faptul că nu sunt izolaţi contacţii persoanelor depistate cu omicron este un lucru foarte periculos, pentru că ei pot circula liber şi foarte mulţi circulă liber pentru că nu li se permite de la serviciu să rămână acasă fără o decizie clară de la DSP sau de la un medic care să le permită să rămână acasă. Este o lacună importantă care trece neglijată pentru că are indirect beneficiul că nu depistăm toate cazurile pe care le-am putea astfel depista, anchetele epidemiologice acum s-au făcut pentru că am avut acest reflector pus pe zborurile care au venit din Africa de Sud, dar, aşa cum vedeţi, se va intra bine în Europa în general, fără prea mari restricţii", a explicat Jurma.  
 
Despre relaxarea restricţiilor decisă de autorităţi pentru perioada de sărbători: Dr. Jurma: "Unele măsuri sunt cumva gratuite şi vor fi reintroduse peste doar câteva săptămâni, unele obiceiuri sunt greu de format şi uşor de pierdut" 
 
"Dacă te uiţi doar la Delta şi la faptul că suntem, într-adevăr în a şasea săptămână de scădere, chiar dacă în această săptămână vedem debutul unui platou, sunt justificate o serie de măsuri de relaxare care să permită o funcţionare mai firească în această perioadă, însă alte măsuri în acest context par cumva exagerate având în vedere că până şi autorităţile recunosc că va urma un val omicron, cel mai târziu la sfârşitul lunii ianuarie. 
 
Asta înseamnă că unele măsuri pe care le luăm acum sunt cumva gratuite şi vor fi reintroduse peste doar câteva săptămâni. Portul măştii, de exemplu. Ştim foarte bine că avem tot mai multe date că omicron ocoleşte extrem de uşor imunitatea după infectare cât şi după vaccinare, atunci masca devine foarte importantă ca măsură de protecţie, şi atunci avem decizii care sunt de fapt subiective, ce înseamnă zonă cu aglomeraţie, nu există o definiţie legală, obiectivă, în afară de staţii şi târguri să zicem, dar în rest orice persoană care se află în proximitate de 2 metri de tine ar trebui să pună în mod automat masca, nu avem încă acest obicei, era mai simplu să-l lăsăm, unele obiceiuri sunt greu de format şi uşor de pierdut", a spus medicul. 
 
Petrecerile de Revelion favorizează transmiterea virusului, aceste petreceri se vor revărsa imediat în şcoli, spune Octavian Jurma. Portugalia a introdus o săptămână de lock down dupăRevelion pentru a se stinge infectările în familie, spune cercetătorul. 
 
"A doua măsură oarecum periculoasă, tocmai că pe finalul lunii decembrie, când ştim că omicron va fi cu siguranţă în circulaţie comunitară şi în România sunt aceste petreceri de Revelion, mai ales. În general petrecerile de Crăciun sunt în familie, dar de Revelion sunt foarte mulţi oameni, s-a văzut şi din anunţurile pensiunilor că au început rezervările, oamenii nici nu s-au gândit că vor putea petrece în cadru mai extins, şi vedem peste tot că aceste petreceri sunt un factor foarte favorizant al răspândirii virusului, avem ştiri din Spania, din Danemarca, din Anglia, din SUA, de peste tot. La petrecere, 50% infectaţi, ăsta este un profil tipic de omicron din care fiecare dintre noi, odată infectat, poate deveni superspreader, iar aceste petreceri se vor revărsa din păcate imediat în şcoli pentru că deschiderea şcolilor este un alt factor enorm de risc, se redeschid imediat după revenirea din vacanţă. Anul trecut, în ianuarie, dacă ne uităm pe curbă vedem un vârf imediat în ianuarie, e vârful natural produs de vacanţa aceasta de sărbători, scurta vacanţă înainte de Revelion în care mulţi oameni îşi iau câteva zile libere şi din care mulţi se întorc infectaţi, însă fiind şcolile închise, s-a produs acest vârf şi nu a produs acest vârf încă un val, valul trei a debutat la două săptămâni după deschiderea şcolilor, acum, de data aceasta, şcolile se vor deschide imediat după revenirea din vacanţă, aceste infectări în loc să se stingă în familie, vezi măsura luată de Portugalia, care a înţeles că oamenii se vor întâlni de Revelion dar pentru asta a introdus o săptămână, un soi de lockdown pentru a se stinge aceste infectări tot în familie. Dacă tot ne-am întâlnit, să nu ieşim în următoarele 7 zile, când, dacă vom fi simptomatici, ne putem testa, însă pericolul transmisiei asimptomatice este iarăşi foarte mare în omicron pentru că orice virus îşi caută de fapt persoanele vulnerabile, prin intermediul celor care nu sunt neapărat simptomatici, scopul virusului este să circule", a explicat dr. Octavian Jurma. 
 
Intrarea  în biserici fără certificat verde, o greşeală, spune Jurma. În opinia sa, excepţiile de la reguli creează vulnerabilităţi, mai ales că în România procentul persoanelor vaccinate este scăzut. Dr. Jurma: Nu este firesc să abandonăm măsurile de precauţie şi să nu ne pregătim pentru valul Omicron. 
 
"Sfântul Sinod din Grecia a cerut certificat verde la intrarea în biserici, noi l-am refuzat, nu numai atât, dar preoţii nu sunt obligaţi să poarte mască, în foarte multe sate biserica este cel mai important loc de socializare, mai ales în această perioadă, nu este niciun motiv să nu asigurăm un filtru de protecţie epidemiologică la intrarea în orice spaţiu în care suntem mai mulţi, este regretabil că sunt tot soiul de excepţii de la aceste reguli care nu fac decât să creeze nişte vulnerabilităţi, la noi populaţia este foarte puţin vaccinată, şi înainte de valul 4 am auzit aceeaşi retorică ce îmi dă fiori, a, nu, că noi am trecut prin două valuri, 56% din populaţie este imunizată prin infectare, mai avem încă 20% vaccinaţi, prin urmare nu trebuie să ne facem griji în valul 4, maximum 1500 de cazuri, maximum 4000 de intrări în spitale, iar valul 4 a fost un dezastru îngrozitor. 
 
Mă uitam la Marea Britanie, una dintre cele mai relaxate ţări din Europa în această perioadă, în care creşterea exponenţială a versiunilor Omicron în cadrul testelor secvenţiate, şi ei au o supraveghere genomică incomparabilă cu România, i-a determinat să anunţe nişte măsuri foarte serioase de limitare a circulaţiei virusului. O tulpină infecţioasă, chiar dacă poate fi mai puţin virulentă, poate produce mai multe infectări şi decese decât una ceva mai virulentă dar la fel de infecţioasă, deci este mult mai periculoasă creşterea infecţiozităţii decât creşterea virulenţei virusului. Şi ştim că Omicron este o tulpină mult mai infecţioasă decât delta, ceea ce ar trebui să atragă multiple semnale de alarmă, tocmai că este atât de puţin timp până să asistăm la debutul valului Omicron şi în România. 
 
Această perioadă de răgaz între cele două valuri...este firesc să ne bucurăm de sărbători şi de cei dragi, dar nu este firesc să abandonăm măsurile de precauţie şi să nu ne pregătim pentru valul Omicron, cele două nu se exclud, nu ştiu de ce la noi s-a creat cumva retorica şi filozofia că nu poţi să te bucuri de viaţă şi de cei dragi şi de sărbători dacă eşti ceva mai prudent decât înainte de pandemie. Tocmai că măsurile de siguranţă ar trebui să ne crească bucuria în această perioadă în care foarte mulţi români, odată sunt îngrijoraţi că s-ar putea infecta sau îi pot infecta pe cei dragi, şi apoi, să nu uităm că România a ieşit cu aproape 25.000 de decese noi în valul 4, deci aceşti oameni au familiile lor şi prietenii lor în doliu, nu se pot bucura cu adevărat de sărbători fără cei dragi, sunt sute de mii de familii pentru care pandemia nu a trecut ca şi cum nu ar fi fost, această tendinţă să repetăm greşelile este foarte periculoasă pentru că înseamnă că ele nu sunt văzute ca greşeli de autorităţi", susţine Octavian Jurma. 
 
Conform datelor recente, profilul de spitalizare în urma infectării cu noua variantă omicron creşte foarte mult în rândul copiilor şi tinerilor, afirmă medicul. Nu se ştie încă, spune expertul, dacă şi numărul deceselor va urma curba spitalizărilor. 
 
"Din păcate profilul de spitalizare, avem date din Africa de Sud, deci formele suficient de grave încât să necesite spitalizare în rândul tinerilor, a crescut foarte mult. A crescut de aproape 6 ori în rândul copiilor între 0 şi 4 ani, şi în medie, de mai mult de două ori între 0 şi 39 de ani. Omicron se anunţă foarte periculoasă pentru tineri de data aceasta, ne aştepăm ca virusul să fie împins încet încet în zona tinerilor, dar nu atât de repede. Din fericire, nu avem încă un profil al deceselor care să ne dea de înţeles că şi numărul deceselor urmează curba spitalizărilor, abia în această săptămână vedem dacă acest lucru se confirmă. Să nu uităm că Delta a produs mai multe decese în rândul minorilor, în zona 0-19 ani, decât în toate cele trei valuri precedente, deci Delta deja este mai agresivă în mod clar cu tinerii. Dacă Omicron mai triplează aceste date, ar fi o tragedie foarte mare, pe care o putem evita, asta este cel mai important lucru. În primul rând, prin vaccinare şi în al doilea rând, prin adoptarea unor măsuri suplimentare de prudenţă, masca este cel mai important dar şi distanţarea fizică, igiena şi mai ales testarea înainte de a participa la aceste evenimente, fie de familie, fie alte petreceri", a explicat dr. Octavian Jurma. 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.