O slujbă de pomenire a celor 64 de victime ale incendiului din Colectiv a fost oficiată duminică de un sobor alcătuit din 10 preoţi, condus de părintele Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului, în prezenţa a aproximativ 200 de persoane, între care s-au aflat răniţi şi apropiaţi ai victimelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe parcursul slujbei, cele aproximativ 200 de persoane au ţinut în mâini candele şi lumânări aprinse, iar unele dintre ele au fost îmbrăcate în ţinute de doliu şi au izbucnit în lacrimi. 

La finalul slujbei de pomenire, părintele Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Daniel. 

”Mulţumim tuturor celor ce imediat după tragicul eveniment din 30 octombrie 2015 au ajutat cu rugăciunea şi cu fapta familiile îndoliate şi pe cei răniţi şi arşi. Pe lângă pomenirile anterioare şi acum, la împlinirea unui an de la tragicul eveniment, Biserica săvârşeşte slujbe de pomenire a celor decedaţi atunci, dorind astfel, prin rugăciune şi fapte de milostenie, comuniunea de iubire frăţească şi solidaritate umană cu cei îndoliaţi şi cu cei suferinzi”, a transmis Patriarhul Daniel. 

Părintele Timotei a reînnoit apelul de donare de sânge, pentru salvarea vieţii altor oameni grav bolnavi, prin implicarea în campania ”Donează sânge, salvează viaţa”, iniţiată de Patriarhia Română şi aprobată de Sfântul Sinod.

La rândul lui, Timotei Prahoveanul a spus că ”rugăciunea este mai tare decât moartea” şi că cei credincioşi au posibilitatea de a fi împreună cu cei pe care i-au iubit.

”Mesajul este acela al rugăciunii, care este mai tare decât moartea, pentru că cei care se duc după învăţătura Bisericii noastre au posibilitatea de a fi împreună cu cei pe care i-au iubit. Această despărţire este una temporară. Toţi cei care se iubesc în această lume şi cred în Mântuitorul Hristos vor continua această legătură dincolo de lumea aceasta trecătoare”, a spus părintele Timotei Prahoveanul.

Tot la finalul slujbei, unii dintre oamenii prezenţi au spus în şoaptă că faptele sunt cele care contează. ”Păcat de ei. Săracii părinţi, prin ce trebuie să treacă”, a şoptit o femeie, ţinând în mâini o candelă aprinsă. 

Soborul de preoţi a sfinţit monumentul inaugurat duminică la prânz de principesa Margareta în memoria victimelor din Colectiv, amplasat în Piaţa Bucur din faţa clubului bucureştean, fără a fi fost invitaţi de asociaţia Colectiv GTG 3010.

Deşi o parte dintre persoanele prezente în faţa clubului consideră că sfinţirea monumentului reprezintă un gest frumos din partea Bisericii Ortodoxe Române, alţii au o părere contrară.

”Biserica a avut o reacţie negativă imediat după tragedia din urmă cu un an. Iar apoi a încercat să repare, ca să dea bine la public. Nu au făcut-o pentru că aşa au vrut ei, din suflet, ci doar pentru aparenţă. Sunt revoltat că după un an nu s-a schimbat nimic. Oamenii ar trebui să înţeleagă, să nu mai creadă că rockerii sunt satanişti. Rockerii sunt oameni”, a spus un tânăr care a venit să aducă un omagiu victimelor incendiului din Colectiv.

Între cei prezenţi în faţa clubului se află şi părinţii unui tânăr care a supravieţuit incendiului din Colectiv, despre care spun că s-a recuperat şi că îşi continuă activitatea, mergând la facultate şi susţinând recent un concert în Berăria H din Capitală.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

”Este mai matur, vede viaţa altfel, o preţuieşte mai mult şi are mai multă grijă de el”, a spus tatăl tânărului rănit în Colectiv.

La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa clubului Colectiv continuă să vină oameni, care aprind candele, lumânări, depun buchete de flori şi păstrează momente de reculegere în faţa fotografiilor victimelor incendiului. 

La ora prânzului, un monument în formă de înger a fost inaugurat duminică în faţa clubului Colectiv din Bucureşti în memoria celor 64 de persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul ce a avut loc în urmă cu un an, în prezenţa principesei Margareta, principelui Radu şi a altor membri ai familiei regale, precum şi a câtorva zeci de persoane, între care s-au numărat răniţi în tragedie şi apropiaţi ai victimelor.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Monumentul a fost dezvelit de principesa Margareta, alături de Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, care şi-a pierdut fiul în tragedia de pe 30 octombrie 2015. 

Un alt monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost sfinţit duminică în curtea Bisericii Sfântul Nicolae-Broşteni din Capitală. Iniţiativa ridicării acestui monument din marmură a aparţinut Arhiepiscopiei Bucureştiului. 

poza-colectiv

Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat, duminică, Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Nicolae-Broşteni, unde au fost pomeniţi cei 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa în incendiul din Clubul Colectiv, apoi a sfinţit monumentul din curtea lăcaşului de cult, după care toţi cei prezenţi au pornit în procesiune spre Fabrica Pionierul, unde a avut loc slujba parastasului, a declarat pentru News.ro, preotul Mihai Aurel, vicar eparhial.

"Au fost pregătite două colive, una de către Arhiepiscopia Bucureştilor şi alta de către familia unuia dintre decedaţi", a precizat preotul.

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani.

În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.