O navă a Forţelor Navale Române va participa, până la jumătatea lunii noiembrie, la o misiune sub comanda NATO, urmând să fie integrată în Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, dragorul maritim “Lt. Dimitrie Nicolescu” va fi integrat în Gruparea  navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2 -  Standing NATO Mine Counter-Measures Group), în perioada 28 octombrie -  17 noiembrie 2018.

Nava a plecat duminică, 28 octombrie, din portul militar Constanţa,  pentru a desfăşura activităţi de instruire specifice, în Marea Neagră,  împreună cu celelalte nave militare din compunerea SNMCMG-2.

Comandamentul Maritim NATO de la Northwood, Marea Britanie, (MARCOM) are în subordine patru grupări navale permanente: două sunt compuse din  nave mari de suprafaţă (fregate şi distrugătoare), iar celelalte două  din nave de lupta împotriva minelor (dragoare şi vânătoare de mine).

“Acestea operează în zona maritima de responsabilitate a NATO, inclusiv  în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, pentru asigurarea securităţii  colective a NATO şi pentru descurajarea activităţilor ilegale şi  ameninţărilor teroriste pe mare”, se arată în comunicat.

Gruparea navală NATO din care face parte şi dragorul maritim românesc este alcătuită din şase nave militare: nava comandant „Rhein” (Germania), dragorul de mine „Tsibar” (Bulgaria) şi vânătoarele de mine „Evropi” (Grecia), „Turia” (Spania), Erdemli (Turcia). “Aceasta are ca obiective principale descurajarea activităţilor ilegale pe mare şi asigurarea unui răspuns operaţional imediat într-o situaţie de criză.  Navele au planificate escale în porturi din Georgia şi din Bulgaria, dar vor participa şi la Exerciţiul multinaţional bilateral româno-bulgar - Poseidon 18”, a mai precizat sursa citată.

Dragorul maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu” este comandat de căpitan-comandorul Daniel Gheorma şi are un echipaj de 70 de militari, cu o medie de vârstă de aproximativ 27 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.