Numărul produselor contrafăcute confiscate de poliţiştii de frontieră s-a dublat în anul 2018, fiind confiscate sute de mii de articole textile, cosmetice, parfumuri, încălţăminte şi jucării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Pe tot parcursul anului 2018, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare şi destructurare a grupărilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România. În urma acestor acţiuni, în primele 11 luni ale anului 2018, poliţiştii de frontieră au depistat 348 fapte de natură infracţională, aproximativ de 2 ori mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, când au fost depistate 173, precizează Poliţia de Frontieră într-un comunicat.
 
Astfel, au fost confiscate – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează: 131.300 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 120.000 perechi încălţăminte;
23.500 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, constând în jucării pentru copii, produse de uz casnic sau de igienă personală etc.
 
În perioada similară din 2017 au fost depistate: 52.100 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 16.200 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 7.000 perechi încălţăminte.
 
În mare parte, cetăţenii implicaţi în aceste activităţi proveneau din România, China, Turcia, Bulgaria şi R. Moldova.
 
Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România - pe mare; Turcia-România.
 
Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită şi în zona de competenţă a I.T.P.F. Giurgiu.
 
Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).
 
Bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.
 
În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de ”punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit b din Legea 84/1998, cu modificările şi completările ulterioare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.