Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa a anunţat că se confruntă o creştere a numărului de solicitări, de la 350 de cazuri pe zi la începutul acestei luni la 500 în prezent, motivul fiind că tot mai multe persoane acuză simptome de infecţie cu Sars-COV-2, iar media zilnică a acestora este de 200 de pacienţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că pe lângă creşterea numărului urgenţelor medico-chirurgicale, în contextul afluxului de turişti, se confruntă şi cu creşterea numărului de cazuri de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-Cov 2.
 
“Dacă la începutul lunii iulie 2022 numărul mediu de solicitări de urgenţă/ 24 ore era de 350 de cazuri, la acest moment, acesta este de 550 cazuri/24 de ore, înregistrându-se o creştere de 57% a numărului de solicitări. Conform metodologiei INSP, testarea pentru Covid 19 se impune în cazul pacienţilor care prezintă simptomatologie specifică definiţiei de caz. În acest context, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa testează, monitorizează şi gestionează terapeutic pacienţi simptomatici, pacienţi care reprezintă,  în sine, urgenţe medicale, fiind instabili hemodinamic şi respirator. Până la confirmarea diagnosticului şi monitorizarea pacientului prin medicul de familie sau prezentarea acestuia într-un centru dedicat, prima evaluare este facută de către echipajele de asistenţă medicală de urgenţă ale Serviciului de Ambulanţă.Adresabilitatea pacienţilor simptomatici (simptomatologie tipică de infecţie SARS-Cov 2) era, la începutul acestei luni, în medie de 50 solicitări/24 de ore, în prezent, aceasta cunoaşte o creştere de 400%, fiind înregistrate în medie 200 solicitări/24 de ore”, a transmis Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa. 
 
Sursa citată menţionează că din aceste motive este nevoie de o suplimentare a echipajelor. 
 
“Capacitatea operativă planificată pentru a acorda asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească în perioada sezonului estival a fost estimată la 35 de echipaje în regim de permanenţă, moment în care nu se putea anticipa conturarea unui nou val de infecţii SARS-Cov 2. Este evident că în acest context infecţios suntem solicitaţi suplimentar, astfel, de la o medie de 5-6 solicitări/ echipaj/tură, ajungând în prezent la 8-9 solicitări/echipaj/tură”, a mai precizat SAJ Constanţa.
 
Serviciul de Ambulanţă a menţonat că în ceea ce priveşte activitatea de testare, a fost susţinut de către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, care a oferit gratuit teste antigen rapide şi echipamente de protecţie.
 
De asemenea, SAJ Constanţa a mai adăugat că în acest sezon estival nu au mai fost detaşate echipaje din ţară. 
 
“Contextul legislativ favorabil, care a permis menţinerea numărului de posturi alocat instituţiei noastre în perioada stării de alertă, a dus la creşterea capacităţii noastre operative cu 25%. Ca atare, solicitarea de echipaje operative de la alte Servicii de Ambulanţă, pe perioada sezonului estival,  nu a mai fost justificată,  în situaţia în care şi acestea, la rândul lor, se confruntă cu deficit de personal. Serviciul de Ambulanţa Judeţean Constanţa se consideră pregătit, din punct de vedere al resurselor (parc auto funcţional, medicamente, materiale sanitare, etc.) pentru a asigura în regim de continuitate şi la un nivel optim asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească în judeţul Constanţa”, a mai transmis Serviciul de Ambulanţă.
 
SAJ Constanţa roagă populaţia să nu solicite nejustificat un echipaj medical de urgenţă, acest lucru putând genera un timp de aşteptare crescut pentru o urgenţă reală.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.