Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns, vineri seară, la 38, după ce medicii au mai confirmat virus gripal la trei pacienţi care au decedat. Este vorba despre o femeie din judeţul Dâmboviţa şi doi bărbaţi, unul din Olt şi unul din Giurgiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, vineri seară, că au mai fost confirmate trei decese provocate de gripă, numărul total al pacienţilor care au murit ajungând, astfel, la 38.

Este vorba despre o femeie de 33 de ani din judeţul Dâmboviţa, confirmata cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinata anti-gripal. Data decesului: 25/01/2019. 

De asemenea, este vorba despre un bărbat de 54 de ani, din judeţul Olt, confirmat tot cu cu virus gripal tip A. Şi acest pacient era cunoscut cu boli cronice, iar medicii nu au stabilit dacă a fost sau nu vaccinat.

Ultimul deces s-a înregistrat la un bărbat de 66 de ani din judeţul Giurgiu. Nici acesta nu fusese vaccinat antigripal.

Două dintre decese au survenit în cursul zilei de vineri, iar unul joi.

Vineri la prânz, specialiştii anunţaseră cel de-al 35-lea deces provocat de gripă, iar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că suntem în pragul unei epidemii de gripă, dat fiind că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemic.

Ministrul Sănătăţii a explicat că pentru luarea unei decizii cu privire la eventuala declarare a unei epidemii de gripă ar trebuie să existe şi o a treia săptămână consecutivă în care numărul cazurilor înregistrate să depăşească estimările şi că este aşteptat săptămâna viitoare comunicatul Institutului de Sănătate Publică.

"Conform specialiştilor, suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie", a spus Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, INSP a început monitorizarea încă din octombrie, debutul sezonului de gripă fiind declarat în 17 ianuarie, când MS a transmis măsuri care trebuie aplicate în cazul circulaţiei intense a virusului gripal.

Ea a spus că numărul de cazuri de îmbolnăviri în unităţile şcolare transmis până în 23 ianuarie MS a fost de 5.823, iar acest număr justifică solicitarea făcută de MS ministerului Educaţiei privind suspendarea cursurilor în 25 ianuarie.

Pintea a mai spus că aceste zile libere nu ar trebui să însemne că nu merg copiii la şcoală, dar merg în alte zone aglomerate.

De asemenea, Pintea a afirmat că, din cei 35 de bolnavi care au murit, 31 aveau antecedente medicale, iar 4 nu, însă toţi aveau în comun faptul că nu erau vaccinaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.