Numărul mediu al pensionarilor din România a fost de 5,228 milioane anul trecut, în scădere cu 29.000 faţă de anul anterior, în timp ce pensia medie a crescut cu 12,8%, la 1.069 de lei, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2016, pensia medie lunară a fost de 948 lei, iar numărul pensionarilor a fost de 5,257 milioane.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost anul trecut de 9 la 10.

Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

”Pensia medie de asiguări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (825 lei în judeţul Botoṣani, 827 lei în judeṭul Giurgiu, 850 lei în judeṭul Vrancea faţă de 1304 lei în Municipiul Bucureşti, 1282 lei în judeṭul Hunedoara, 1226 lei în judeṭul Braṣov)”, se arată în comunicat.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,5% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. 

”Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1026 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi fără contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 53,3% în anul precedent)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.