Agenţia Naţională de Transplant a anunţat, marţi, că s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, la Spitalul Judeţean Târgu Mureş. S-au prelevat ficatul, rinichi şi cornee. Cinci pacienţi au fost salvaţi, doi dintre ei făcând dializă de mai mult de 8 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Tot mai mulţi români au înţeles că, a accepta să doneze organele cuiva drag altor oameni care se luptă să supravieţuiască, înseamnă să salveze o viaţă sau mai multe. Niciun gest de mulţumire nu este suficient pentru a releva recunoştinţa pe care o purtăm donatorului şi familiei acestuia. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a găsit puterea de a spune DA pentru donarea de organe şi ţesuturi. Acest gest este dovada supremă a bunătăţii şi generozităţii. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect pentru gestul făcut, gest care a schimbat în bine viaţa a 5 oameni necunoscuţi”, a transmis, marţi, Agenţia Naţională de Transplant.  
 
Instituţia a precizat că este cea de-a doua acţiune de coordonare transplant realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş în această lună.  
 
”Apreciem efortul echipei de coordonare a spitalului mureşan, formată din Dr. Mihai Morariu – kdp, As. Dorina Boca – coordonator transplant, Dr. Oana Pitea – coordonator regional, precum şi implicarea conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea Programului Naţional de Transplant”, a mai transmis Agenţia.  
 
Pentru intervenţiile de prelevare a organelor (ficat, rinichi) şi ţesuturi (cornee), la Tg. Mureş au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Genadyi Vatachki, Dr. Luminiţa Stoica, Dr. Gheorghe Potlog, as.Marian Păun), ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca (Dr. Dan Pop, Dr. Marin Visterniceanu, Dr. Raluca Ţabrea) şi Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti (Dr. Ioana Manole). Efortul lor a fost preluat de echipele medicale de transplant ale centrelor din Bucureşti şi Cluj Napoca.  
 
Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinc Fundeni, viaţa unui pacient de 43 de ani a fost salvată prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI (Dr. Mihai Popesccu, Dr. Mihai Simionescu).  
 
La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, echipele de chirurgi conduse de Dr. Dan Pop şi Dr. Liviu Constantin au încheiat cu succes intervenţiile de transplant renal pentru 2 pacienţi, de 55 de ani şi de 62 de ani, aflaţi de mai mult de 8 ani în dializă.  
 
Alţi 2 români îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee, realizate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.