Preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că sindicaliştii din Educaţie solicită majorarea veniturilor cu 25% şi o prevedere prin care, la realizarea grilei de salarizare din proiectul viitoarei legi unitare de salarizare, să se folosească, drept reper, salariul debutantului, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Întrebat despre riscul ca Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională să fie amânate, el a afirmat: ”Atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi, îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din Educaţie mergând pe o astfel de procedură”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Nistor a vorbit, luni, înainte de intrarea la negocieri la Ministerul Muncii, despre majorarea veniturilor cu 25% pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar şi un act normativ, respectiv o OUG, prin care să se stabilească faptul că la realizarea grilei de salarizare care va fi prinsă în proiectul viitoarei legi unitare de salarizare se va folosi ca reper salariul debutantului, care trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie.

”Deci în situaţia în care cele două condiţii vor fi îndeplinite atunci vom putea comunica şi noi colegilor în teritoriu, iar ei se vor putea pronunţa ca atare”, a arătat el.

Întrebat dacă există riscul să fie amânate examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, Nistor a replicat: ”Întrebaţi-i pe cei din Guvern”.

”Întrebaţi-i pe cei din Guvern pentru că această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase. Atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi, îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din Educaţie mergând pe o astfel de procedură”, a continuat liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Întrebat, de asemenea, cât ar mai putea continua greva dacă la negocierile de luni nu se ajunge la un acord, el a răspuns: ”Atâta timp cât vor hotărî colegii noştri membri de sindicat. Cei care au semnat pentru declanşarea acţiunii de protest sunt singurii în măsură să renunţe la această formă de protest şi asta numai în condiţiile în care soluţia care vine din partea Executivului este o soluţie corectă”.

El a explicat că, iniţial, s-a cerut o indexare cu rata inflaţiei şi ”chiar reprezentanţii Ministerului Muncii şi purtătorul de cuvânt al Guvernului a recunoscut că pe varianta cu 2.500 de lei sub forma aceea voucher şi o primă de 1.000 de lei nu se acoperă decât parţial rata inflaţiei”.

”E o diferenţă enormă între ceea ce s-a solicitat şi ceea ce a oferit Guvernul. Pe de altă parte, am plecat de la 60%, este acea creştere către care tindem cu toţii şi care ar trebui să se realizeze cât mai repede cu putinţă, am ajuns la 25% o creştere a veniturilor care să acopere rata inflaţiei, altminteri, cu părere de rău, ce vreţi să mai lăsăm? Şi nu vreau să las absolut nimic. Este vorba de profesori, este vorba de personalul didactic auxiliar, este vorba de personal nedidactic, nu putem să ne batem joc de ei. De 30 de ani m-am săturat să aud aceeaşi poveste: nu avem bani. E problema lor, ei administrează economia, ei stabilesc nişte priorităţi. Este clar că acest Guvern nu şi-a stabilit niciodată ca prioritate sistemul de învăţământ”, a afirmat Nistor.

El a fost întrebat şi cum afectează modificarea legii dialogului social acţiunea de grevă.

”Ceea ce au făcut în momentul de faţă distinşii domni din Guvernul României se adaugă altor presiuni pe care au încercat să le exercite prin intermediul părinţilor şi al elevilor. Dacă nu le-au mers primele iniţiative, au încercat prin modificarea legii dialogului social, venind cu o ordonanţă, promovată aşa, pe furiş, ca să nu se prindă nimeni, afectând vechimea colegilor care ar fi urmat să intre în grevă începând din 25. Este o nouă formă de presiune”, a arătat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.