Primarul general al Capitalei, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a trasmis, vineri, de Ziua Europei, un mesaj în care menţionează că la 20 de ani de când România a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană, trăim într-o ţară „profund transformată de această alegere”, cu acces la piaţa europeană a muncii, cu tineri care pot pot studia în toată Europa, cu o infrastructură dezvoltată masiv datorită fondurilor europene. Dan adaugă însă că România se află şi „într-un punct de cotitură”, în condiţiile în care beneficiile UE „nu au ajuns la toţi românii” şi „există încă mari inegalităţi salariale şi între regiunile României”. „Vedem tot mai des mesaje anti-europene şi izolaţioniste, precum şi o radicalizare a politicii, toate alimentând o ruptură periculoasă între cetăţeni şi proiectul european”, afirmă Nicuşor Dan. El mai spune că România „nu trebuie să fie un stat care doar primeşte direcţia dată de Europa, ci unul care propune direcţia în domenii-cheie pentru viitorul nostru comun”.
„La mulţi ani, Europa! Astăzi, de Ziua Europei, celebrăm nu doar un proiect politic, ci o comunitate de valori: democraţie, libertate, stat de drept, solidaritate europeană. La 20 de ani de când România a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană, trăim într-o ţară profund transformată de această alegere: avem acces la piaţa europeană a muncii, iar tinerii noştri pot studia în toată Europa, avem o infrastructură care s-a dezvoltat masiv prin cei peste 100 de miliarde de euro primiţi în fonduri europene, şi avem o rată mult mai scăzută a inegalităţilor sociale şi a corupţiei instituţionale”, afirmă Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei adaugă însă că România se află şi într-un „punct de cotitură”.
„Dar ne aflăm şi într-un punct de cotitură. Beneficiile Uniunii Europene nu au ajuns la toţi românii - există încă mari inegalităţi salariale şi între regiunile României. Vedem tot mai des mesaje anti-europene şi izolaţioniste, precum şi o radicalizare a politicii - toate alimentând o ruptură periculoasă între cetăţeni şi proiectul european”, afirmă aspirantul la fotoliul prezidenţial.
În opinia sa, preşedintele României are „responsabilitatea de a explica, apăra şi promova valorile europene, dar şi de a se asigura că prosperitatea adusă de UE este accesibilă tuturor românilor, nu doar celor privilegiaţi”.
„România nu trebuie să fie un stat care doar primeşte direcţia dată de Europa, ci unul care propune direcţia în domenii-cheie pentru viitorul nostru comun: arhitectura de securitate europeană, agricultura, extinderea UE către Republica Moldova şi sprijinirea competitivităţii economiilor noastre”, mai afirmă Nicuşor Dan.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.