Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că, în momentul în care a ajuns în Primărie, instituţia avea datorii curente de trei miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul era de 4,5 miliarde de lei. El a explicat că oricare dintre cei cărora municipalitatea le datora bani puteau să blocheze conturile, iar aproximativ 30 dintre aceştia au şi făcut-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicuşor Dan a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, despre faptul că este acuzat de Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, că ţine banii municipalităţii în conturi şi nu îi investeşte în proiecte.

„Nu se pune problema ca primăria să aibă bani pe care să nu îi plătească. Problema a fost că la sfârşit de 2023, în turbulenţa aceea naţională cu limitarea deficitului, mai întâi a fost o ordonanţă de urgenţă de limitare a cheltuielilor în noiembrie, deşi noi aveam banii în buget, nu puteam să-i folosim pentru că nu mai aveam voie să semnăm contracte şi aşa şi atunci a fost nevoie de o rectificare care ne-a luat timp să-i ducem în altă parte şi după aceea a fost o chestiune care absolut incredibilă. Am avut o hotărâre de guvern sau un ordin al ministrului de Finanţe care a zis că putem să plătim până în 29 decembrie, mai ales că ştiţi că 2023 a fost dată limită pentru fonduri europene până puteai să le iei. Şi deodată în 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, s-a zis că data limită e 27 decembrie, adică a treia zi de Crăciun la ora 12. Şi au venit oamenii noştri din primăriem au venit la 5 dimineaţa să facă ordine de plată cât au putut să facă până la ora 12 şi am rămas cu vreo 100 de milioane pe care n-au apucat să facă ordine de plată din chestiunea asta. Dar asta nu înseamnă că ne-au rămas vreodată bani, dimpotrivă avem ce să facem cu ei”, a explicat Nicuşor Dan.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Solicitat să precizeze dacă Primăria Capitalei era în colaps financiar.

„În momentul în care eu am ajuns în primărie, primăria avea conturile blocate, în sensul că avea datorii curente de trei miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul era 4,5. Deci trei miliarde erau datorii curente, adică oricare din oamenii cărora noi le datoram bani puteau să ne blocheze conturile şi vreo 30 dintre ei au şi făcut-o, adică ne-au pus poprire pe conturi şi a trebuit să discutăm cu toţi oamenii… Adică ce înseamnă conturile blocate. Înseamnă că tu ai voie să dai salarii, ai voie să faci cheltuieli curente, cum ar fi medicamente şi lucrurile astea la spitale, dar n-ai voie să faci absolut nicio investiţie. Şi noi urma să facem în iunie Euro 2020 la Arena naţională şi care a fost un mare succes pentru Bucureşti şi pe motivul ăsta avem şanse să facem finala Europa League în 2026 sau 2027 şi noi trebuia să investim în turnicheţi,  în nocturnă şi în fel de fel de lucruri şi noi eram cu conturile blocate şi nu putem să facem nicio investiţie”, a declarat Nicuşor Dan

El a adăugat că Primăria Capitalei nu mai are datorii curente în acest moment.

„Şi a fost greu până când am eşalonat toate aceste datorii şi în momentul ăsta nu mai avem datorii curente. Bineînţeles că avem datorii care sunt, de exemplu, cu familia Constanda, după ce ne-am întâlnit de vreo 30 de ori, cred, în şedinţe de negociere, am agreat şi am împărţit banii pe care am să-i dăm în 50 de tranşe, din care am plătit vreo 25 până acum. Plătim două milioane şi jumătate de euro, deci 12 milioane de lei. Lunar”, a mai declarat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a susţinut că, în prezent, municipalitatea stă foarte bine din punct de vedere financiar.

„Financiar suntem foarte bine, adică a venit… vă mai dau nişte exemple, în administraţia trecută s-au cumpărat autobuzele Otocar şi la fel, nu s-au plătit. (…) Păi îşi închipuie că în momentul în care vorbesc cu o administraţie publică, ea e serioasă şi din nou am negociat, am făcut o înţelegere în trei cu Unicredit pe care am terminat-o în decembrie 2021 şi de atunci am plătit vreo 30 de rate lunare şi mai avem încă vreo 10 rate lunare”, a explicat Nicuşor Dan.

El a  relatat şi de ce nu a comunicat toate aceste probleme la vremea lor.

„Era dificil să spui. Veneau oameni, venea omul de la UEFA şi zicea dacă nu rezolvaţi cu turnicheţii în trei săptămâni, vă luăm dreptul de organizare, Nu puteam să ies. Şi eu îi spuneam, ”Da, fiţi liniştiţi că se rezolvă”. Eu nu ştiam cum se va rezolva. Nu puteam să ies la televizor să spun, avem trei miliarde de datorie, că omul nici nu mai stătea de vorbă cu mine. Şi veneau fel de fel de alti oameni. Veneau firme de gaz, care ziceau, vă tăiem gazul. Şi eu, nu, staţi, că putem să plătim. Şi până când s-a reglat, asta a durat cam un an”, a mai afirmat primarul Capitalei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.